Mielipiteet

Haitari itkee tangon tahtiin

Tangomusiikki on mennyt Suomessa väärään suuntaan. Sitä on kohdeltu kaltoin, kuten aikoinaan tangomarkkinoillakin jotkut ovat olleet mukamas tangoja.

Alkuperäisessä argentiinalaisessa tangossa haitari surumielisen oikeaoppisesti itkee, sanoinkuvainnollisesti vedet tulevat palkeista kuulijan kosketeltavaksi ja sielukin väräjää. Lisäksi kuulija tuntee väristyksen aaltoja koko kropassaan. Viulunkin pitäisi kielillään vaikeroida surumielisesti. Tangon sanomahan on oltava surumielistä sanomaa laulajalta eikä mitään iloista markkinaballadia.

Nyt tarvittaisiin tuleville tangomarkkinoillekin tieliikenteen kaltainen liikennemerkki nimeltään kahteen suuntaan haarautuva pakollinen ajosuuntamerkki. Toinen haara on aidot tangot ja toinen muut kipaleet. Vaihtoehtoisesti valehuijaritangoille sopisi myös Stop-tyylinen liikennemerkki.

Kuulijaa sykähdyttävät suomalaiset tangot kertovat menetetystä rakkaudesta, armaan pettämisestä, täyttymättömistä unelmista ja surun kohdatessa. Niissä kuullaan myös syksyn punaisten lehtien varistessa kaihoa menneeseen lyhyeen kesään, silloin kun edessäpäin on vain pitkä pimeä kylmä talvi.

Oikeita tangokappaleita mielestäni ovat Täysikuu, Satumaa, Hiljainen kylätie, Tango merellä soi, Vanha pelargonia jne. Pelkällä haitarillakin taitava soittaja saa tangon melankolisen tunnelman siirtymään kuulijan sieluun, mutta nykyajan konemusiikkikikkailulla ja väkisin tehdyillä sovituksilla nykynuorison suosimista hip-hop ja rap-kappaleista lopputulos on jotain aivan muuta kuin tangoa.

Tangomarkkinatuomaristolle ohjenuoraksi pisteytyksissä: Kädessäsi on pisteet kohtalon!

Matti Hirvonen


Uusimmat

Fingerpori

comic