Mielipiteet

Hallituksen koulutuspolitiikka sakkaa

Suomalaisen koulutuspolitiikan tilaan tyytymättömiä opettajia on runsaasti. Nykyhallituksen mukaan koulutusta on reformoitu eli uudistettu. Todellisuudessa reformaation sijaan olisi kuitenkin paikallaan puhua koulutuksen purkutalkoista. Se, mitä nykyhallitus on unohtanut tai jättänyt tietoisesti kertomatta, liittyy siihen, millaisia todellisia heikennyksiä tästä uudistamisinnokkuudesta on aiheutunut.

Nykyhallituksen mittavat leikkauspäätökset ovatkin herättäneet paheksuntaa, jopa tyrmistystä. Suomalaiset eivät halua leikata koulutusmenoista, sillä koulutuksen takaama osaaminen ymmärretään elintärkeäksi osaksi hyvinvointiyhteiskunnan säilymistä. Konsensus koulusta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien takaajana on vahva.

Joka tapauksessa leikkausten naamiointi väljähtyneeksi uudistusretoriikaksi on paljastunut bluffiksi.

Tällä hallituskaudella koulutusta ovat alkaneet hallita enenevissä määrin kapitalismin lainalaisuudet, budjettikuri ja talouspuhe. Samalla, kun koulutuksen perusrahoitus on laskenut, on heikentynyt myös koulujen yhdenvertaisuus. Koulutuksellinen eriarvoisuus on kasvussa eikä toimia sen pysäyttämiseksi ole näköpiirissä.

Koulun kehittämistä tietenkin tarvitaan. Pakonomaisen uudistamisvimman sijaan tarvitaan kuitenkin malttia ja määrärahoja. Sipilän hallituksen koulutuspolitiikassa molemmat näistä tuntuvat unohtuneen.

Viimeisin vetelä valahti punttiin, kun pääministeri esitti mittavia ammatillisen puolen opettajalisäyksiä. Siis hän, jonka hallitus on niitä lähihistoriassa eniten toimillaan leikannut. Joku voisi olla Sipilän muistinmenetyksestä aidosti huolissaan.

Nykyhallitus on omahyväisessä uudistamisvimmassaan ollut haluton kuuntelemaan (kasvatus)tieteen asiantuntijoita tai koulun arjen parhaita tuntijoita – opettajia. Näin on unohtunut myös se, ettei koulua voi tai saa valjastaa ainoastaan talouskasvun, kilpailukyvyn tai yrityselämän rengiksi.

Koulun perustehtävä kun on tyystin toisaalla. Toivon mukaan suomalaiset antavat koulutuksen väheksynnästä ja leikkauspolitiikan kestämättömyydestä nykyhallitukselle muistutuksen – viimeistään ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Tuomas Niemineneduskuntavaaliehdokas (vas.), opettaja

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti