Mielipiteet

Hallituksen pelikonekauhistus

Hallituksella on peliriippuvaisten auttamiseksi suunnitteilla merkittävä muutos julkisten tilojen kuten kauppojen ja kioskien pelikoneiden varalle. Poistetaan pelikoneet, niin samalla poistuu peliongelmat.

Pelikoneista saatavat tuotot ovat miljardiluokkaa, joten asia ei ole ollenkaan yksinkertainen.

Jos seurataan Ruotsissa toteutettuja muutoksia pelaamiseen, niin huonosti käy meillä kuten heilläkin. Pelaajat pelaavat entistä enemmän, mutta tuotot siirtyivät ulkomaisten peliyhtiöiden kautta veroparatiiseihin eikä mitään jaettavaa jää peliriippuvaisille ja yhteiskunnan vähäosasille.

Tätäkään taustaa vasten tarkasteltuna pelikoneiden poistamisideassa ei järjen häivää. Taitaa vain puna-viherhallitussiivellä olla jälleen yksi aktiivinen maailmanparannusidea menossa, kustannuksista ja tuloksista välittämättä.

Pelikoneiden poisto julkisista tiloista aiheuttaisi ainoastaan sen, että aika ajoin kolikon tai kaksi pelikoneen syöttävä ”kansanterveyden” kannattaja ei pelaisi enää ollenkaan. Jäisivät nekin rahat saamatta.

Itse en käytännössä pelaa juuri ollenkaan, mutta tunnen kuitenkin ihmisiä, joille pelaaminen on verissä. Kyseessä on aivan vastaava addiktio kuin vaikka alkoholismi. Jos alkoholistille ei myydä viinaa Suomessa, hän hakee juotavansa ulkomailta ja vielä halvemmalla ja entistä enemmän.

Hallituksen visiossa on, että peliautomaattien poisto auttaisi erityisesti peliongelmaisia eläkeläisiä.

Ei vaan aivan päinvastoin. Jokaisella eläkeläiselläkin on nykyisin kännykkä tai muu tietotekniikkalaite ja internetyhteys. Aina joku tuntee jonkun, joka tarvittaessa asentaa vanhukselle jonkun ilmaiskierroksia ensi alkuun tarjoavan pelifirman pelin, jota hallinnoidaan Maltalta tms.

Asia, joka pelaamista saattaa rajoittaa, on se, että onhan se vähän noloa seisoskella liian pitkiä aikoja pelikoneen äärellä julkisella paikalla.

Netissä sitä voikin sitten ilman minkäänlaista sosiaalista häpeäntunnetta pelata kotona aamusta iltaan, vaikka samalla Virosta haettua halpaa kaljaa kittaillen, joka vielä entuudestaan madaltaa kynnystä pelaamiseen.

Jos pelikoneet siirretään kaupoissa erilliseen tilaan, niin sekin mahdollistaa rauhassa pelailun niin kauan kuin rahaa riittää, eli ei ole ratkaisu liialliseen pelaamiseen.

Entä kuinka moni peliriippuvainen oikeasti rajoittaisi omaa peliään itse itselleen määräämällä maksimipelimäärällä, jonkalaista Veikkaus kaavailee?

Jos pelikoneet poistetaan, poistuu myös monelta vanhukselta ja syrjäytymiseen taipuvalta ne vähätkin sosiaaliset kontaktit, jotka muodostuvat muihin pelaajiin ja julkisilla paikoilla aikaansa muutoin viettäviin ikäihmisiin.

Häviäviä ovat myös pienet yrittäjät, joiden liikkeissä pelaillaan ja asioidaan muutoinkin.

Palaamisen mainostamisen lopettamisella ei ole peliriippuvaisille mitään merkitystä. He tietävät kyllä missä ja miten pelata ilman mainontaakin, jota netti on varmasti täynnä ilman että Suomen lakien avulla siihen voitaisiin puuttua.

Pelimainonta on suunnattu meille tavallisille tallaajille, joille pari lottoriviä aika ajoin riittää kansanterveyden hoitoon.

Opposition tulisi estää hallituksen Vi-Va-Sos-siipeä sulkemasta Veikkauksen mahdollistamaa kansanterveyttä osittain jopa edistävää pelimallia ja siten estää pelaajia siirtymästä veroparatiisiyhtiöiden peleihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic