Mielipiteet

Hallitus ajaa energiaköyhyyteen

Hallitus tavoittelee EU-ilmastojohtajuutta, joka tulee olemaan suomalaisille kohtalokas. Suomalaiset kotitaloudet ja teollisuus joutuvat taloudelliseen ahdinkoon energian hintojen dramaattisen nousun myötä. Kotitalouksille tulee jopa kyvyttömyyttä selviytyä välttämättömistä energiamenoistaan, kuten kodin lämmityksen, kotitaloussähkön tai liikennepalveluiden kustannuksista. Ilmastojohtajuuden tavoittelu tulee synnyttämään Suomeen laajamittaista energiaköyhyyttä.

EU:n ilmastojohtajuus vaatii hallituksen itsensä mukaan päästöoikeuksien hintojen keinotekoista nostamista, ja muun muassa päästökaupan laajentamista koskemaan esim. kiinteistökohtaista lämmitystä ja jäähdytystä. Hallitus tavoittelee siis yksiselitteisesti energian hintojen dramaattista nousua. Osa kiinteistöistä joutuu suoraan päästökaupan piiriin. Lopuille energiaa toimittavat tuottajat, kuten sähkö- ja kaukolämpöyhtiöt joutuvat investoimaan valtavat summat uuteen teknologiaan, vaikka vanhalla olisi vielä käyttöikää.

Hallituksen tulisi ilmastohypetyksensä keskellä muistaa se tosiasia, että riittävässä määrin käyttöönotettavissa olevaa teknologiaa ei ole vielä edes olemassa. Pakkoinvestoinneista seuraa, että energian hinnoilla joudutaan jatkossa kattamaan sekä uuden että vanhan teknologian investointikustannuksia. Varoittava esimerkki tästä on jo nähty sähkön siirron hurjassa hintakehityksessä.

Tavalliselle ihmiselle energiaköyhyys on ahdistava loukku, jossa hänellä ei ole varaa maksaa nykyisen asuntonsa tai liikennevälineensä energiakustannuksia, mutta ei myöskään varaa uuteen asuntoon tai esim. sähkökäyttöiseen liikennevälineeseen. EU:n arvioiden mukaan 50 – 125 miljoonaa eurooppalaista ei pysty nytkään ylläpitämään riittävää huonelämpötilaa, millä on varsinkin ikääntyneelle väestölle kuolettavia seurauksia.

Suomessa kaikkein heikoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevien energiaköyhyyttä on toistaiseksi torjuttu tulonsiirroilla. Hallituksen ajama ilmastojohtajuus ja 1,5 asteen tavoite vaativat kuitenkin toimia, joiden hinta ylittää keski- ja hyvätuloistenkin maksu- ja investointikyvyn. Valtaosa asunnoista on rakenteeltaan ja tekniikaltaan sellaisia, ettei niissä ole edes mahdollista päästä 1,5 asteen tavoitteen vaatimiin hiilijalanjäljen vähennyksiin.

Hallituksen toimissa tärkein seurattava asia ei olekaan se, miten se pystyy toteuttamaan kaikki ohjelmansa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista tavoitetta. Katse kannattaa kiinnittää siihen, mihin kaikkiin hinnankorotuksiin, pakkotoimiin ja vapauksien rajaamisiin hallitus ryhtyy EU:n ilmastojohtajuutta tavoitellessaan. Suuri joukko suomalaisia on vaarassa joutua energiaköyhyysloukkuun, ellei hallitus tule järkiinsä.

Uusimmat

Fingerpori

comic