Mielipiteet

Hallitus hoitakoon lupauksensa

Amerikkalainen vähittäiskaupan jättiläinen Walmartin on suomalaisillekin tuttu. Sen myynti vuosittain on sama kuin Suomen valtion kansantalouden tuotannon arvo, noin 436 miljardia euroa. Olettaen että Suomi olisi yritys, maailman onnellisin Suomi Oy työnantajana, meillä on kuitenkin melkoisen paljon petrattavaa.

Verrattaanpa hieman, missä etenkin olisi Suomen nykyisen hallituksen aika ottaa ja pysähtyä, pohtia miten vanhat perinnepuolueemme ovat hoitaneet leiviskänsä ja menettäneet valtaosan kansan luottamuksesta. Walmartinilla on duunareita 2,2 miljoonaa ja Suomen valtiolla 2,6 miljoonaa. Suomi yrityksenä olisi lähellä länsimaiden suurimpia yrityksiä, selviää tilastokeskuksen Tieto & Trendi lehdestä (HS14.9).

Sen sijaan, jos olisi vertailtava, miten tämä Suomi Oy menestyy tutkimus- ja tuotekehityspanostuksessa maailman johtaville alan yrityksille, emme pääse yliopistoinemme ja tutkimuslaitoksinemme, yrityksille suorittaminemme t&k-investoinemme lähellekään maailman tämän alan johtavia yrityksiä, kuten Amazon, Google, Intel, Microsoft, Apple tai Facebook. Näistä vaikkapa Google ja Amazon käyttävä tutkimukseen ja tuotekehittelyyn yli viisi kertaa enemmän kuin Suomi Oy.

Itse operoin suurten tutkimusta ja tiedettä tukevien sekä tuotekehityksen ymmärtävien rahoittajien kumppanina. Samalla saan käyttööni näiden jättiläisten tuottamat edut ja etenkin Suomi Oy:lle ylivertaiset tuotekehittelyn tuotteet, etenkin teknoälyn kehittelyssä.

Toinen vaihtoehto on luovuttaa, tyytyä vähempään tai valehdella itselleen, heittäytyä kognitiivisten harhojen ja viihteen vietäväksi vielä vuonna 2019. Minut koulutti aikanaan tapani seurata oman aikani suuren ikäluokan tohelointia ja ottaa opiksi heidän suurista virheistään, ohittaa heidät ajoissa.

Tulevan taantuman torjunta vaatii etenkin sinulta asennemuutosta. Kauppasotiin ja brittien eroon sekä Euroopan keskuspankin (EKP) ratkaisuihin et voi vaikuttaa mitenkään. Et myöskään omilla tempuillasi globaaliin ilmastomuutokseen, saati fossiilisten polttoaineiden käyttöön tai hinnanmuodostukseen. Sinua voidaan kyllä harhauttaa ja saada lapset ahdistumaan pelon maantieteellä ja maailmojen sodilla, mutta vihreään infrastruktuuriin voi vaikuttaa vain Euroopan investointipankki (EIP), et sinä kulutuksesi kanssa, saati alkaen pohtia, mitä ruokaa suuhusi laitat ja pian kymmenen miljardin ihmisen joukossa itseäsi kiusaten ja siitä masentuen.

Ahdistuminen tässä lyhyen elämänkaaren mittaisessa yksilön elintasoa ja elämänkaarta mittaavassa ilmiössä on pahinta, mitä voit tehdä itsellesi ja lapsillesi. Heidän tekemisiään kun ohjaavat geenit, ja ne sinä ehdit jo heille lahjoittaa.

Suomi Oy hoitakoon jatkossa yhdessä paikallisen hallintosi kanssa lapsesi koulutuksen, tutkimuksen ja tieteellisesti ohjatun elämänkaaren ja siihen panostetut yhteiset varamme. Sama pätee sinun ikääntymiseen, terveyteen ja sosiaaliseen sekä kulttuuriseen hyvään ja laadukkaaseen vanhenemiseen.

Sen sijaan yksilön kuorman lisääminen harhailevien viihdemedioittemme toimesta on aikamme leviävä syöpä ja aiheuttaa turhia kuluja terveydenhuollolta masennuksen ja ahdistuksen hoidossa kemiallisin välinein lääkkeillä, päihteillä ja huumeilla meitä ruokkien. Jos joka kolmas nuori suomalainen on harkinnut itsemurhaa, sen pitäisi olla herättäjänä maailman onnellisimman kansan korville riittävän korkea luku.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti