Mielipiteet

Hallitus on vain tekevinään – Nykyään kuuluu toistella herkeämättä olevansa huolissaan ja seuraavansa tilannetta

Hallituksen koronapäätökset ovat herättäneet arvostelua. Kuvassa pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kuva: Arttu Laitala
Hallituksen koronapäätökset ovat herättäneet arvostelua. Kuvassa pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus ilmoitti jälleen, mitä se aikoo olla tekevinään lähimmässä tulevaisuudessa turvatakseen omalta osaltaan koronaviruksen vapaan liikkuvuuden EU:n alueella. Viime aikoina rajoilla ollaan oltu testaavinaan maahantulijoita, joista suurin osa odotetusti kieltäytyy kunniasta. Sittemmin päätettiin, järeämpänä toimena, olla sulkevinaan rajat muilta paitsi välttämättömältä työmatkaliikenteeltä (arvioikohan joku tulija omaa matkansa muunlaiseksi?) tai niiltä joilla on Suomessa joku läheinen sukuloinnin kohde, kuten anoppi, naton kaima tai napalanko.

Samaa virhettä kuin keväällä ei siis olla toistamassa. Tuolloin tiukkien toimien ansiosta, saatiin epidemia vahingossa jo maan sisäisesti lähes tukahdutettua, mitä THL:n Salminenkin Hesarissa pahoitteli. Jos hallitus olisi keväällä, populistisen koulujen avaamisen asemesta, laittanut rajoille valvotut karanteenit ja velvoittavat testit, olisimme päässeet Uuden-Seelannin tilanteeseen. Silloin meillä ei olisi ollut kesän jälkeen tarvetta nykyisen kaltaisiin sisäisiin rajoituksiin, ravintolat olisivat vapaasti auki, lapset harrastaisivat, käytäisiin teatterissa ja urheilutapahtumissa. Mutta eurooppalainen ja eritoten hallituksen käsitys vapaudesta on perin toisenlainen.

Ennen suositeltiin sairauksien ennaltaehkäisyä, mutta nykyään kaikenlaista valmistautumista pidetään auttamattoman vanhanaikaisena ja tehottomana toimintatapana.

Uuden ajattelun mukaan elintapojaan ei kannata muuttaa ennen diagnoosin saamista ja turvavyön kiinnittäminen ennen varmuutta törmäyksestä on hysteeristä ylireagointia. Nykyään kuuluu, hallituksen esimerkin ja viestintäkonsulttien neuvojen mukaisesti, seurata tilannetta, olla hyvin huolissaan ja toistella herkeämättä olevansa huolissaan ja seuraavansa tilannetta.

Rahvaan rauhoittamiseksi on pidettävä tekevinään oleminen riittävän näkyvällä tasolla huolehtien kuitenkin samalla siitä, ettei tarpeettoman tehokkailla toimilla hidastettaisi liikaa viruksen leviämistä.

Parempi siis jatkuva löysä hirsi ja ainainen kitinä, kuin kerta rytinä ja epäeurooppalainen vapaus Uuden-Seelannin malliin. Mutta jos variantit saadaan vuotavilta rajoilta kunnolla leviämään, alkaa hirsikin vähitellen kiristyä.

Uusimmat

Fingerpori

comic