Mielipiteet

Hallitusohjelmasta

Hallitus ryhmäkuvassa. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) vasemmalla. Kuva: JARNO KUUSINEN
Hallitus ryhmäkuvassa. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) vasemmalla. Kuva: JARNO KUUSINEN

Hallitus on tehnyt merkittäviä päätöksiä. Alhaisimpia eläkkeitä korotetaan joitakin kymppejä. Vastapainoksi veroja ei koroteta korkeimmissa tuloluokissa. Perintöveroihin eikä varallisuusveroihin ei puututa. Sijoitustoiminta verojenvälttelytileillä saa jatkua.

Elämme avoimessa markkinataloudessa, jonka ainoana ongelmana on varallisuuden keskittyminen harvoille ja valituille. Tämäkin ongelma voitaisiin välttää riittävän suurilla perintö- ja varallisuusveroilla. Tätä mieltä ovat kaikki taloustieteilijät Adam Smithistä lähtien. Rikkaat ja varakkaat ovat kuitenkin toista mieltä, joten muutosta asiaan ei ole odotettavissa.

Eriarvoistumisesta vastaavaksi ministeriksi valittiin kuitenkin RKP:n edustaja. Onhan se jo iät ja ajat vastustanut kyseisiä veroja. Tämä haiskahtaa kuitenkin vähän hätävarjelun liioittelulta.

Tehdyt päätökset vähentävät väistämättä tuloja, joilla oli tarkoitus rahoittaa hallituksen hyväksymiä menoja, joten niitä joudutaan karsimaan. Niinhän on jo sovittu tehtäväksi, jos rahoitus ei riitä. Kysymys kuuluukin: Mikä hallituspuolue esti järkevät veronkorotukset?

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti