Mielipiteet

Hallitusohjelmasta

Keskustan meno hallitukseen tuntuu ottavan joillekin todella koville. Pääkirjoituksessa (FL 4.6.) todettiin Keskustan samaan aikaan olevan hallituksen apupuolue ja saaneen painavat salkut. Samalla murehdittiin, miten mahdamme bensan veron korotuksen pystyä selittämään. No, minä yritän. Suunniteltu 5,5 sentin korotus alkaneen vaalikauden aikana on sama, kuin minkä elinkustannusindeksin odotetaan nousevan vastaavana aikana. Toisin sanoen sen vaikutuksen pitäisi ihmisten kukkarossa olla pyöreä plus miinus nolla.

Toden sanoakseni Forssan Lehden päätoimittajan ohella myös itselleni lähtö hallitusneuvotteluihin oli vaikea paikka. Pidin parempana oppositioon jäämistä ja puolueen viestin uudistamista sitä kautta. Nyt julkistettu hallitusohjelma näyttää kuitenkin paremmalta kuin odotin. Korotuksia on tulossa muun muassa yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiin sekä opiskelijoiden huoltajakorotukseen, kaikista pienimpiin eläkkeisiin, tieverkoston kunnostamiseen ja maatalouteen. Samaan aikaan pienyrittäjien asemaa parannetaan, jos EU suo, nostamalla arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 15 000 euroon.

Vuoden 2022 alusta on taas tarkoitus saada voimaan erityinen työtulotuki, jolla kannustettaisiin työllistymään muun muassa osa-aika- ja keikkatyöhön ja ulotettaisiin tuloverotuksen progressio myös pienempiin ansiotuloihin, joista ei makseta ansiotuloveroa. Tämä on suuri parannus pienituloisille yrittäjille, palkansaajille ja eläkeläisille.

Näistä hyvistä asioista huolimatta minua huolettaa, miten Keskustalle tulevan vaalikauden aikana käy. Vaalitappio oli raju, eikä kannatus yleensä tuppaa nousemaan hallituskauden aikana. Toisaalta pitää muistaa, mikä Rinteen hallitukseen mukaan lähdön vaihtoehto olisi ollut. SDP ja Kokoomus olisivat muodostaneet hallituksen rungon ja olisivat etsineet yhteisiä nimittäjiä. Nyt valitun linjan mukainen perhevapaiden parantaminen olisi sinipunan johdolla muuttunut kotihoidontuen lakkauttamiseksi. Nyt hallitusohjelmassa luvataan, että jos EU leikkaa maataloustukia, ne korvataan täysimääräisesti valtion budjetista. Sinipunalle tällainen ei varmasti olisi käynyt. Päinvastoin sekä Kokoomus että SDP olisivat olleet valmiit ulottamaan kiinteistöveron myös maa- ja metsätalousmaihin. Jokainen voi mielessään pohtia, mikä olisi maatilojen kannattavuus sellaisen muutoksen seurauksena ollut.

Näillä perusteilla olenkin itse nyt muuttanut mieltäni ja valmis kannattamaan Keskustan osallistumista hallitukseen. Tälläkin kertaa suomalaisten etu menee puolueen edun edelle.

P.S. Edellä mainitussa pääkirjoituksessa arvosteltiin tulevaa hallitusta toimettomuudesta, koska ”työllisyysaste halutaan pitää nykyisessä 75 prosentin tasossa.” Todellisuudessa työllisyysaste on nykyisin hitusen päälle 72, eli tavoitteena on kolmen prosenttiyksikön korotus. Pääkirjoitus oli tuoltakin osin pielessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic