Mielipiteet

Haloo vaalikone! Hyvinvointialueella ei soten ja pelastuslaitoksen tule taistella keskenään, vaan olla omalla alueellaan toimivat liikelaitokset

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Onko pelastustoimen tietoisuus unohtunut toimittajan vaalikonekyselyssä?

Pelastustoimen budjetti ei sodi VPK:n rahoituksen kanssa! Aluepelastuslaitos tekee sopimukset VPK:n kanssa riippuen VPK:n toimintavalmiudesta ja aluepelastuslaitoksen tarpeesta kyseisellä alueella. Mitä parempi rahoitus aluepelastuslaitokselta on, sitä parempaa huolta pelastustoimi pystyy pitämään alueen vapaapalokunnista (koulutus ja kalusto).

Pelastustoimen palvelutaso määrittää osalta budjettitarvetta ja sitä valvoo Aluehallintovirasto (AVI). AVI voi antaa uhkasakon, jos riskikohteita ei saavuteta tavoiteajassa ja se määrittää paloasemaverkostoa. Hyvinvointialueelle tulee toki yhteinen rahoitus, josta se jaetaan sotelle ja pelastustoimelle. Jos pelastustoimi on osa sotea, niin rahoituksesta päättää sote ja se on pelastustoimelle ongelmallinen palvelutason saavuttamisessa.

Mielestäni pelastustoimen tulee olla siten rinnalla oleva oma pelastustoimen liikelaitos, jolloin budjetti ei huku sote-budjetin kanssa. Hyvinvointialueella ei soten ja pelastuslaitoksen tule taistella keskenään, vaan olla omalla alueellaan toimivat liikelaitokset. Pelastustoimen budjetti on n.2% soten budjetista, joten sote ei siitä juuri taistele. Pidetään molemmista huolta!

Siitä päästäänkin otsikkoon, jossa olen huolissani toimittajan tekemiin pelastustoimea koskettaviin kysymyksiin. Kannattaisi ottaa selvää, miten asiat pelastustoimen osalta menee, ettei tehtäisi turhia vääristäviä kysymyksiä.

Pelastustoimestamme huolta kantaen

Uusimmat

Fingerpori

comic