Mielipiteet

Hämeen Härkätielle nimikkohärkä

Härkätien kyltissä ei näy jykevää sonnia.

Hämeen Härkätiellä on julistetauluja, joissa on kotieläimen pää. Valitettavasti se ei kuvaa ollenkaan härkää, vaan lähinnä suomalaista kyyttölehmää. (Kaikki kunnia muuten kyytölle.)

Tähän ongelmaan on olemassa ratkaisu. Saaren kartanossa oli 1920-luvulla Tiitus-härkä, josta on valokuva Esko Aaltosen toimittamassa Vanha Tammela-kirjassa vuodelta 1931. Uusintapainos on vuodelta 1977 (Matti Aaltonen). Valokuvan on ottanut K.O. Kokkinen ja ajajakin on tiedossa, Jalo Hakala. Sama valokuva on myös mm. Jorma Hakalan kirjoittamassa kirjassa Elämäni eväät vuodelta 2004.

Taiteilija Pentti Hammarberg on valokuvan perusteella tehnyt taulun, johon hän on taiteilijan vapaudella lisännyt naishahmon. Tästä on tehty mm. Portaan vuosilautanen.

Kun taulusta rajataan eläimen pää, saadaan julistetauluun komea kuva. Saaren kartanolla ei ole mitään sitä vastaan, että kartanon eläin saadaan osaksi vanhaa arvokasta tiemaisemaa. En ole muuten selvittänyt mahdollisia tekijänoikeuksia.

Koska kyseessä on valtakunnallinen kohde, niin mielestäni Museovirasto ja Destia ovat päätahot asian viemiseksi eteenpäin. Härkätien vaikutusalueella olevat kunnat ja yhteisöt antavat varmaan mielellään apuaan projektin loppuun saattamiseksi.

Tärkeintä tässä hankkeessa on se, että arvokkaalle museotielle saadaan oma nimikkohärkä.

Jukka Salonen

Uusimmat

Fingerpori

comic