Mielipiteet

Hämmentynyt iltakouluoppilas, osa 2

Viime aikojen monitoimikeskusuutisoinnista on saanut sellaisen kuvan, että monitoimikeskus on jo jossain päätetty rakentaa. Näin isoja päätöksiä ei tehdä missään kokoomuskabinetissa yhdessä omien kokoomustaustaisten virkamiesten kanssa. Valtuusto käyttää ylintä päätösvaltaa Forssassa, myös tässä asiassa.

Toivottavaa olisi, että kaikki ne virkamiehet, jotka ajavat monitoimikeskusta niin ponnekkaasti, maksaisivat veronsa Forssaan. Ehkä forssalaisena veronmaksajana ja virkamiehenä investointiasiaa miettisi tarkemmin. Uuden monitoimikeskuksen neliöhinta olisi n. 3500 €/m2 ja vanhojen koulujen peruskorjaus on n. 2000 €/m2. Siinä on melkoinen ero. Meillä ei yksinkertaisesti ole investointivaraa uudisrakennukseen. Olenkin sitä mieltä, että jatkamme peruskorjausrakentamista koulu ja päiväkoti kerrallaan Forssassa.

Lainaan tähän Forssan kaupunginvaltuuston listatekstiä (11/2017), joka selkeästi vahvistaa väittämäni investointivaran riittämättömyydestä: ”Suuri kysymysmerkki tässä vaiheessa ovat sote-palvelujen kustannukset, jotka näillä näkymin kasvavat vajaan 3%. Verotulojen kasvu on erittäin hidasta. Ennuste on noin prosentin kasvu tänä vuonna ja tulevina vuosina. Valtionosuusleikkaukset jatkuvat. Näin pieni verorahoituksen kasvu ei lähellekään riitä kattamaan sote-palvelujen ennakoitua kasvua. Sote-palvelujen ennakoitu määrärahatarpeiden kasvu lisäisi toimintakatteen kasvun 1,9%:iin. Vuosikate vähenisi 3,5 miljoonaan, mikä ei riitä kattamaan poistoja. Kaupungin investointitarpeet ovat suunnittelukaudella kasvamassa ja jotta lainanhoitokykyä olisi jatkossakin, tulee kaupungin huolehtia riittävästä tulorahoituksesta eli siitä, että kasvavat poistot katetaan ja että vuosikatteen avulla pystytään hoitamaan kasvavia lainahoitokuluja. Tällöin on oleellista sekä kaupungin elinvoiman lisääminen ja sitä kautta veropohjan kasvattaminen että toiminnan tuottavuuden parantaminen ja käyttötaloudesta saatavat säästöt.”

Tämä valtuuston listateksti tarkoittaa siis sitä, että mittavan monitoimikeskusinvestoinnin jälkeen joutuisimme nostamaan tuloveroprosenttiamme, joka on jo nyt korkea (20,5%). Esim. Espoossa ja Helsingissä se on 18%.

Onko lapsiystävällistä se, että monitoimikeskusinvestoinnin jälkeen perheille jää verojen jälkeen vähemmän käteen jäävää tuloa? Joutuisimme myös vähentämään käyttötalousmenoja, joka tarkoittaisi ainakin 30 henkilötyövuotta vähemmän. Mielenkiintoista olisi myös tietää, miten lisäämme elinvoimaamme, kun viime vuosina olemme olleet muuttotappiokaupunki ja olisimme monitoimikeskusinvestoinnin jälkeen yksi Suomen velkaisimmista kaupungeista.

Ja sitä paitsi en löydä mitään toiminnallista synenergiaa 2-vuotiaan päiväkotilapsen ja 15-vuotiaan erityisoppilaan välillä. Miksi eri-ikäisiä lapsia ja nuoria sullottaisiin yhteen ilman mitään järkevää koulustrategiaa?

Kannatan peruskorjausrakentamista, en monitoimikeskusta.

Ritva Aho

valtuutettu (sd)


Uusimmat

Fingerpori

comic