Mielipiteet

Hämmentynyt iltakouluoppilas, osa 3

Forssan valtuusto päätti monitoimikeskuksen rakentamisesta äänin 30-13. Demariryhmästä yhdeksän neljästätoista vastusti monitoimikeskuksen rakentamista perustelluista syistä. Olen ylpeä rohkeasta yhdeksiköstämme, jolta löytyi selkärankaa olla lapsiystävällisemmän, ekologisemman ja taloudellisemman vaihtoehdon kannalla.

Jotkut kokoomusvaltuutetut kiittivät virkamiehiä hyvästä valmistelusta. Minusta valmistelu oli päämäärätöntä ja pedagogiset visiot puuttuivat. Valtuusto osti sian säkissä, koska epäselväksi jäi, mitä lapsiystävällistä olisi suurpäiväkotikoulussa eikä kenelläkään tuntunut olevan tietoa siitä, mitä rakennus tulisi lopulta maksamaan. Itse olen koko ajan kannattanut satsausta toimintaan enkä seiniin. Pedagogisella tila- ja korjaussuunnittelulla olisi saatu paljon aikaan.

Maanantaisessa valtuuston kokouksessa vanhoja koulu- ja päiväkotikiinteistöjä tarkasteltiin kriittisesti, koska niiden peruskorjausmahdollisuuksia on vaikea nähdä. Uusi rakennus tuntui houkuttelevammalta, mutta myös helpommalta toteuttaa. Monitoimikeskuksen tilasuunnitelman teko tulee olemaan haastavaa ja aikaa vievää virkamiestyötä. Tilasuunnitelman teossa tarvitaan myös ennustajaeukon taitoja, sillä oppilasmäärämme on vahvasti laskeva. On vielä arvoitus, mitkä lapsi- ja oppilasryhmät loppujen lopuksi päätyvät monitoimikeskukseen.

Tiedän jo nyt, että monia sinisilmäisiä valtuutettuja tulee monitoimikeskusinvestoinnin hintalappu hämmästyttämään. 20 miljoonaa ei tule riittämään missään olosuhteissa. Toiveissa oleva liikuntahalli maksaa jo vähintäänkin seitsemän miljoonaa. Ikävä kyllä, jo nyt näyttää siltä, että rahoitus suureen liikuntahalliin katoaa monitoimikeskushankkeeseen.

Tällaisen uudisrakentamisen ja neljän vanhan rakennuksen hylkäämisen ekologinen jalanjälki on suuri. Kaupunkimme on jo nyt täynnä raatoja, hylättyjä rakennuksia. Järkivihreästi katsottuna korjaaminen on aina parempi vaihtoehto kuin purkaminen ja neitseellisistä materiaaleista uuden rakentaminen. Jo nyt me forssalaiset tuhlaamme maapallon luonnonvaroja niin, ettei meille yksi maapallo riitä vaan kulutuksellamme tarvitsemme n. 3,3 maapalloa. Uudisrakentaminen kuluttaa luonnonvarojamme lisää. Monitoimikeskuspäätöksen jälkeen emme ole enää järkivihreä kaupunki.

Meidän olisi pitänyt olla varovaisia investoinneissamme. Sote- ja maku-uudistus ei tule helpottamaan tilannettamme. Niiden taloudelliset vaikutukset ovat varmasti yllättäviä ja onko meillä enää maksukykyä hoitaa sairaitamme, kun laitoimme vähäiset euromme kiinni suurinvestointiin. En ole nukkunut öitäni hyvin, koska pohdin Forssan tulevaisuutta.

Ritva Aho

uneton Forssasta,sd-valtuutettu


Uusimmat

Fingerpori

comic