Mielipiteet

Harha-ajatusten analyysi

Timo Helinin kirjoituksen ”Populistin harha-ajatuksia” (FL 14.5.2020) otsikko kuvaa jutun sisältöä hyvin. Siinä on Speden käyttämää ilmausta lainaten ”selitetty epäselvät ja sotkettu selvät asiat”.

Helin sanoo, että kirjoitukseni persujen ja kristillisten denialismista on olkinukke ja jatkaa: ”En ole kuullut edellä mainittujen puolueiden puheenjohtajien epäilleen ilmastonmuutosta.” En puhunutkaan puheenjohtajista vaan kanattajista. Puheenjohtajat eivät myönnä eivätkä kiellä; se on taktiikkaa. Sen kuvaako tekstini olkiukkoa vai todellisuutta voi tarkistaa mainituista valemedioista.

Helin puolustaa kristillistä ADF-järjestöä, jonka juristit ovat luvanneet Räsäselle apua näin: ”mutta voi, amerikkalainen Etelän köyhäin lakikeskus SPLC on todennut ADF:n äärioikeistolaiseksi viharyhmäksi!”. Hän lyttää SPLC:n asiantuntemuksen, koska se on mennyt määrittelemään somalialaissyntyisen yhdysvaltalaisen kiistellyn kirjailijan Ayaan Hirsi Alin muslimien vastaiseksi ekstremistiksi ja rotujen älykkyyseroja tutkineen Charles Murrayn rotuoppeja tukevaksi ekstremistiksi. Ekstremismi on mielipiteiden ääriajattelua tai äärimmäisyyksiin menevää toimintaa. Toisin kuin pelkkään ääriajatteluun, ekstremismiin voi kuulua myös väkivaltaa.

Murray työskentelee konservatiivisessa American Enterprise Institute -ajatushautomossa, kannattaa lipertarismia (näkymätömän käden ohjaukseen alistumista) ja on saanut kyseenalaista mainetta rotujen älykkyyseroja koskevasta tutkimuksesta. Murray on sanonut The Bell Curve -teoksen yliopistopiireistä kummunnutta kritiikkiä valehteluksi, jossa kriitikot luulivat tekevänsä Herran työtä.

Helin haluaa vielä oman lisäyksen denialistien temppulistaan: syytöksen ala-arvoisesta moraalista. Tästä alkaa käsitteiden sekaannus. Denialismi on tieteellisten tosiasioiden kieltämistä. Moraaliset arvostelmat eivät ole tieteellisiä kysymyksiä, mutta täytyyhän se maahanmuutto saada jollakin konstilla liitettyä jokaikiseen asiayhteyteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic