Mielipiteet

Harkintaa tarvitaan!

Korona on tuonut mukanaan lomautukset, irtisanomiset, konkurssit ja monelle avustusten varassa elämisen. Miten tähän kuvioon sopii eläimen ottaminen perheenjäseneksi?

Eläimestä huolehtiminen maksaa, joskus yllättävänkin paljon. Jokainen tarvitsee juuri itselleen sopivaa, laadukasta ravintoa jota ei markettien hyllystä halvalla ostaen löydy.

Jos eläimellä on erityistarpeita vaikkapa allergian vuoksi, ruokalasku saattaa nousta satasiin kuukaudessa. Lisäksi tulevat eläinlääkärin laskut, vuosittaiset hammastarkastukset ja hoidot, rokotukset ym.ym. Pienikin eläin voi sairastua, eikä lasku aina katso potilaan kokoa. Puhutaan vaikkapa koirasta. Tarvitset valjaat ja taluttimen, välineet turkin ja kynsien hoitoon, hyvän petin, leluja, kuppeja ja tarvittavat vaatteet eri säihin, ehkä myös tossut talven pakkasiin. Lisäksi tassurasva, korvien puhdistus aine, sopiva tuote turkin pesuun, punkkikarkote ja loishäätötuote. Ihan vain joitakin mainitakseni. Eivätkä nämä menot ole suinkaan kertaluontoisia.

Moni ehkä kuvittelee, että eläin pystyy tekemään myös senkaltaisen ihmeen, että patalaiskasta sohvaperunasta kuoriutuu himoliikkuja. Näin käy hyvin harvoin, jos koskaan. Parasta olisi treenata vaikka tuttavan koiran kanssa kuukausi, pari. Hakea koira lenkille neljästi päivässä säällä kuin säällä ja viikon päivistä piittaamatta. Koiran tarve päästä tarpeilleen ja liikkumaan ei katso päivää eikä keliä. Myös ruoka on tultava päivittäin samaan aikaan, vähintään kahdesti päivässä ja puhtaasta kupista tarjottuna.

Eläimen jättäminen yksin pitkiksi päiviksi ei ole mikään ihannetilanne, myös iltamenot ja matkat, joihin eläin ei voi tulla mukaan, on hyvä miettiä etukäteen. Eläin tarvitsee aina luotettavan ja tutun hoitajan tai paikan tutusta koirahoitolasta. Lapsi ei koskaan voi olla vastuussa eläimen hoidosta, oli kyse mistä eläimestä tahansa. Aikuisella on vastuu siitä, että lapsi opetetaan kunnioittamaan eläimiä ja kohtelemaan heitä hyvin. Eläin ei ole lelu. Eläin puolustautuu puremalla ja näin tapahtuu jos sietokyky ylittyy. Syyllinen tähän on aina ihminen, ei milloinkaan eläin. On siis hyvä opettaa lapsillekin, miten eläintä käsitellään.

Täysin syytön eläin on myös siihen, jos hän joutuu tekemään tarpeensa siihen hienolle eteisen matolle. Taas voidaan katsoa ihmistä, etkö sittenkään osaa asettaa eläintä omien tarpeidesi edelle. Jokainen rikottu esine ja kaluttu huonekalu menee samaan piikkiin. Älä ota eläintä huollettavaksesi jos et ole valmis muuttamaan elämääsi, pysyvästi. Tämä aika on täynnä pikasitä ja pikatätä. Eläimeen sitoudutaan pitkäksi ajaksi. On oltava valmis antamaan kaikkensa ja asettamaan eläin aina etusijalle. Jos lähtee liikkeelle ajatuksella, mitä kaikkea tuo eläin voikaan minulle antaa, ollaan jo väärillä jäljillä. Lähtökohta on oltava se, mitä minä voinkaan antaa tälle eläimelle.

Toivon todella, ettei tämä kevät kostaudu kasvavina eläinsuojelutapauksina ja hylkäämisinä, turhina lopetuksina ja kiertoon laitettuina eläinparkoina. On hyvä tiedostaa myös se seikka, että maailmassa on kotia odottavia eläimiä todella paljon. Tosin nämä kovia kokeneet vaativat huoltajaltaan usein vielä suurempaa panostusta, mutta se joka tarjoaa heille turvapaikan, saa jotain kultaakin kalliimpaa. Siis, adoptoi, älä osta, sillä eläin ei ole esine, vaan tunteva elävä olento jonka elämä on yhtä arvokas ja ainutkertainen kuin sinunkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic