Mielipiteet

Hautausmaa on pyhä

Hautausmaalla tulisi osata käyttäytyä. Kuva: Tapio Tuomela
Hautausmaalla tulisi osata käyttäytyä. Kuva: Tapio Tuomela

Onko kukkien ja kynttilöiden varastaminen haudalta hautarauharikos? Hautavarkaus on yleistynyt. Kukkia ja kynttilöitä varastetaan Forssassakin varsinkin isävainajien haudoilta isänpäivänä.

Minkähän sairaan nautinnon varkaat saavat?

Ilkiteot eivät välttämättä ole pojankoltiasten riehumista, eikä välttämättä jänisten ruokaa.

Onpa hautakiviäkin kaadettu. Onko se muskelien voimannäytettä vai muuten vaan sairasta huvia?

Onko seurakunnan hankittava valvontakamera tai ainakin varoituskyltti, että hautausmaalla on kameravalvonta?

Seuraavat ohjeet olisi syytä pitää mielessä: Hautausmaalla ei saa huutaa. Ei laulaa kovaa. Ei juosta. Ei lenkkeillä. Ei pyöräillä. Ei hiihtää. Ei kävellä hautojen päällä. Ei tuoda koiria.

Otetaan esimerkiksi vaikka hautausmaa Venäjällä. Venäjällä haudat on aidattu terästolpilla. Hautakivessä on vainajan kuva. Haudalla kävijät ottavat mukaansa eväät. He kaatavat vodkaa kahteen lasiin. Toisen he juovat itse ja toisen lasillisen kaatavat vainajan haudalle. Loppupullo pannaan haudan päälle. Siinä haudan kupeessa muistelevat elämää vainajan kanssa kiirettä pitämättä.

Hautajaistilaisuudessa katetaan vieraille ja myös vainajalle. Kuten Turkan laulussa: ”Kattakaa myös Paavolle”.

Viime aikoina on haudoille tuotu koriste-esineitäkin. On posliiniesineitä, kivipatsaita ym. Ne ovat varkaille haluttua tavaraa. Koristeita varastetaan, vaikka ne olisivat kiinnitetty rautapiikeillä. Korjaaminen on hankalaa ja kallista

Ilkivaltavakuutus kattaa 5 vuotta, jos sen sattuu saamaan.

Laki sanoo, että jos joku turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä, voidaan tuomita sakkoihin tai jopa vankeuteen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti