Mielipiteet

Hävittäjämatematiikkaa

Suomi on hankkimassa tulevaisuudessa 65 kpl. uusia torjuntahävittäjiä. Mediasta on saatu infoa, että naapurillamme on yli 1000 hävittäjää ja ihan rajan tuntumassa. Suhde on koneiden osalta siis 15:1 naapurin hyväksi.

Välimatkaetäisyydet linnuntietä on noin 250 km rajalta Tampereen Pirkkalaan ja noin 150 km Kuopion Rissalaan. Hävittäjien huippunopeudet on nykyään noin ja yli 1500 km/tunnissa. Ammattilaiset puhuvat Mach-nopeuksista – yli 1093 km/tunnissa on 1 Mach eli äänennopeus 10 km:n korkeudessa. Joten naapurin koneet on laskennallisesti 10 minuutissa ko. lentokenttien yläpuolella. Helppo kysymys kuuluu: Kumpi on niskan päällä?

Jospa samalla lentokoneiden hankintamenojen, joiden elinkaarikustannus on arvioitu olevan yli 25 miljardia euroa, asemasta ostetaankin eräs toinen ilmapuolustusjärjestelmä, jota mediakin on auliisti julkaissut. Arviohinnat hävittäjähankinnoista nousevat vuosien kuluttua suuremmiksi! Niin uusi matemaattinen suhde onkin tasan 1:1:een ja ne toimivat viiveettä eli just oikeaan aikaan (JOT) ja vain Suomen taivaan alla!

Hävittäjiä tarvittaisiin vain pieni osa tulevaisuuden koulutusta varten ja tällä pienemmällä hävittäjämäärällä on varoja jopa myös lennelläkin vuosittain korkealla kuin kotkat. Iso kanalauma maassa kotkottaa eikä lennä edes maassa matalassakaan. Suomalaisena siviilinä sanoisin sanomani selventävin sanoin samalla seisten sanomani saattelemana!

Työllisyyttä kylläkin uusilla hävittäjäostolla saadaan, mutta millä korkealla matematiikan kaavalla laskien saadaan laskettua lopullinen Suomen puolustuksellinen edunvalvonta?

Matti Hirvonen


Uusimmat

Fingerpori

comic