Mielipiteet

Helsingin seutu maksumiehenä?

Helsingin Sanomissa oli provosoiva artikkeli siitä, kuinka Uusimaa maksaa muun Suomen menoja. Tottahan se on, että näin tapahtuu, koska Suomessa on progressiivinen verotus ja se maksaa eniten, jolla on suurimmat tulot. Samoin ALV, jota maksaa eniten se, joka eniten tekee rahaa.

Helsingin seudulla asuu ehkä viidesosa koko Suomen väestöstä, mutta siitä huolimatta kaikki yhteiskunnan, eli koko Suomen maksamat keskusvirastot (jotka voivat digiaikana sijaita yhtä hyvin vaikka Rovaniemellä), kansalliset kulttuurilaitokset, ooppera, kansalliset kirjastot, Veikkaus, urheilulaitokset, tärkeimmät tutkimuslaitokset, kansallisteatteri, keskusmuseot, Yleisradio, ym. ym. on vuosikymmenet perustettu ainoastaan Helsinkiin.

On myös koko valtakunnan hallinto. Kaikkien näiden tuhansien suuripalkkainen johto ja asiantuntijat ovat täällä. Kaikki näistä saatava verotulo, työpaikat ja välillinenkin hyöty tulee tänne ja koko kansa maksaa.

Yhtään uutta valtakunnallista tai kansainvälistä virastoa tai laitosta ei enää vuosiin ole sijoitettu muualle Suomeen. Guggenheimin taidemuseota, tai arkkitehtuurimuseota tai mitään muutakaan kulttuurilaitosta ei kukaan edes ehdota vaikkapa Jyväskylään, joka on keskellä Suomea oleva vireä yliopistokaupunki.

Myös koko valtakunnan talouselämän tuottama raha on keskittynyt Helsingin seudulle. Kaikki yritysten pääkonttorit ja parhaiten tuottavat laitokset maksavat veronsa sinne, vaikka tuotanto olisikin muualla. Koko sen suuripalkkaisin eliitti asuu myös siellä. Kyllä se näkyy elintasossa, asunnoissa ja autoissakin.

Ainoa todella kansainvälinen lentoasema ja matkustajasatama tuhansine työpaikkoineen ja tuottoineen hyödyttää vain pääkaupunkiseutua ja antaa erityisaseman siellä oleville yrityksille.

Koko muun maan tehtäväksi on jäänyt kouluttaa omalla kustannuksellaan ammattitaistoista työvoimaa etelään. Myös metsien omistajista 75 % on ns. kaupunkilaisomistajia, joten sekin raha valuu kaupunkeihin.

Kaikki nämä edellä mainitut edut ovat pääosin tämän 1/5 käytössä ja 4/5 pääsee erittäin harvoin niistä nauttimaan vain tekemällä jopa 1000 kilometrin matkan päästäkseen niiden äärelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic