Mielipiteet

Hengittämällä ei ilmasto muutu – On pelkästään oikein, että Suomi on eturintamassa korjaamassa fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyneitä virheitä

Fossiilisten polttoaineiden käyttö kohottaa hiilidioksidipitoisuutta ja kirittää ilmastonmuutosta. Kuva: Seppo Pessinen
Fossiilisten polttoaineiden käyttö kohottaa hiilidioksidipitoisuutta ja kirittää ilmastonmuutosta. Kuva: Seppo Pessinen

Olen parista asiasta samaa mieltä Launo Paaselan kanssa (FL 10.2.2022), mitä tulee meihin ihmisiin ja ilmastoon. Ensinnäkin ilmasto on muuttunut ja muuttuu ihan ilman ihmisen vaikutustakin. Ja toiseksi, hiilidioksidi ei tosiaankaan tunne valtioiden rajoja, vaan siirtyy liukkaasti niin meiltä Afrikkaan kuin paluupostissa toiseen suuntaankin.

Ovathan matemaatikot ja tilastotieteilijät jo kauan sitten todistaneet, että minä, Launo Paasela ja jokainen muukin nyt elävä ihminen vedämme keuhkoihimme samoja atomeja, joita ovat hengittäneet vaikkapa Egyptin faraot.

Mutta johtopäätöksistä, joita näistä tosiasioista voi vetää, olen jyrkästi eri mieltä Paaselan kanssa.

Paaselan tarjoilema knoppitieto ihmiskunnan hengityksellään tuottamasta ilmastorasitteesta on täyttä huuhaata. Totta kai ihmisten keuhkoista vapautuu hiilidioksidia ilmakehään, mutta sen hiilen ovat kasvit ensin ilmasta itseensä sitoneet. Kasveista alkavat kaikki ravintoketjut, joita pitkin hiili on tullut meidän ravinnoksemme. Kun me hengitämme hiilidioksidia ulos, kykenevät kasvit sen ilmasta taas itseensä sitomaan, eikä hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasva.

Autoissa käytettävä bensiini sisältää sekin Auringon energiaa, mutta sen on luonto satoja miljoonia vuosia sitten varastoinut merten pohjiin ja kallioperään öljyn muodossa. Kun öljyn sisältämä hiili (jota eivät faraotkaan ole päässeet hengittämään) nyt sieltä pumpataan ja tuprautetaan maapallon ikään suhteutettuna silmänräpäyksessä ilmakehään, kohoaa hiilidioksidipitoisuus ja aiheuttaa samalla tuhoisia sivuvaikutuksia planeettamme kaikissa maanosissa.

Suomi on ollut muiden hyvinvointivaltioiden kanssa ensimmäisten joukossa kasvattamassa hyvinvointiaan maapallon luonnonvaroja, kuten fossiilisia polttoaineita hyödyntämällä. On pelkästään oikein, että olemme eturintamassa myös korjaamassa niitä virheitä, joita tiede osoittaa tällä tiellä tehdyn. Itsestämme meidän on aloitettava ja näytettävä mallia myös kehittyville maille.

Kun vähän nokkansa pidemmälle katsoo, tajuaa, että maapallon etu on myös Suomen etu.

Uusimmat

Fingerpori

comic