Mielipiteet

Henkilöstövaje ei ole hoitajan vika – On kummallista, että muilla aloilla kyllä osaajista ollaan valmiit maksamaan, mutta hoitajista ei

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Kenellekään ei liene yllätys, että koronapandemia pitää tiiviisti Suomeakin yhä otteeseen. itse asiassa tilanne paikka paikoin pahenee entisestään. Huoli esimerkiksi tehohoitopaikkojen riittävyydestä on suuri, samoin hoitohenkilöstön uupumisesta ja riittävyydestä.

Keskustelussa olisi hyvä muistaa kuitenkin, että jo ennen kuin tehohoitopaikat täyttyvät tai sairaalat ruuhkautuvat, on lähes kestämätön paine arkea muilla sote-sektorin työpaikoilla. Lastensuojelussa, sosiaalityössä, palveluohjauksessa jne. korona näkyy esim. kasvaneina jonoina ja kirittävinä asiakaskäynteinä. Helpolla ei pääse varhaiskasvatuksessakaan, puhumattakaan ikäihmisten hoidosta palveluasumisessa tai kotihoidossa!

Henkilöstövaje ei ole itse asiassa juurikaan koronan syytä! Korona vain on tuonut alan jatkuvat, krooniset ongelmat räikeästi taas esiin. Tässä vaiheessa vuotta monessa kunnassa on esimerkiksi ikäihmisten hoidon sijaismäärärahat jo käytetty ja henkilöstöä muistutetaan talouskurista. Jos ei ole aivan pakko, ei sairastuneen hoitajan tilalle edes haeta sijaista.

On vuosia kerrottu, kuinka hoitoalalla on työntekijän markkinat. Jo pitkään esimerkiksi pelkkiä sijaisuuksia tekevät hoitajat ovat voineet valikoida missä työskentelevät. Tämä on toki todella hienoa heille, eikä heitä voi siitä syyttää. Tällä ilmiöllä on kuitenkin varjopuolensa. Kartoitin tilannetta ympäri Suomen ja viesti on sama; Sijaiset ilmoittavat itse, mitkä päivät ovat käytettävissä ja vakituinen henkilöstö joustaa. Tämä johtaa myös siihen, että kun kaikkiin yksiköihin ei saada sijaisia, vakituista henkilöstöä siirrellään paikasta toiseen. Tämä on koronan aikana todella uhkarohkeaa ja vaarallista, koska myös se hoitaja itse on mahdollinen tartuntaketju hoidettavien suuntaan.

Nyt kun tähän vielä lisätään ilmassa leijuva uuden valmiuslain uhka, on aivan ymmärrettävää, että moni hoitaja on aivan kypsä osaansa. Yhä useampi pohtii alanvaihtoa. Uskonkin, että korona tilanteen ollessa ohi ja muun yhteiskunnan toipuessa, myös moni hoitaja nostaa kytkintä ja kaahaa suorastaan ylinopeutta pois alalta.

Henkilöstövaje ei ole hoitajan vika! Moni työnantaja sanoo kokeilleensa jo ”kaiken” saadakseen sijaisia ja muuta henkilökuntaa. Kuitenkin äärimmäisen harvassa ovat ne, jotka ovat koronaa ennen latoneet tiskiin euroja. On kummallinen ilmiö, että muilla aloilla kyllä osaajista ja pätevistä työntekijöistä ollaan valmiit maksamaan, mutta osaavista hoitajista ei. Erityisen kummalliselta tilanne tuntuu nyt, kun valtio on syytänyt kunnille rahaa koronasta johtuen useamman miljardin edestä!

Tällä hetkellä monin paikoin mietitään keinoja, jopa niitä rahallisia, henkilöstömäärän turvaamiseksi. On hienoa, että ainakin osa työnantajista on käärinyt hihat tosissaan. Valmiuslaki ei ole keino paikata henkilöstövajetta vaan keinot tulee kaivaa jostain muualta ja mielellään hoitajien näkökulmasta tasapuolisesti. Nyt korvauksia ja porkkanoita kursitaan kokoon hyvin paikkakuntakohtaisesti. Työpaikasta riippuen hoitaja saattaa saada tuntuvan korvauksen extra-vuoroista ja loman perumisesta tai hän voi jäädä täysin ilman korvausta.

Joulu tulee joka vuosi ja sen tuomat henkilöstövajeet. Oli koronaa tai ei. Nyt kannattaisi ottaa tästä vuodesta oppia ja luoda pysyvät, tasa-arvoiset käytännöt reiluihin korvauksiin joustamisesta!

Uusimmat

Fingerpori

comic