Mielipiteet

Henkirikosten omaiset heikoilla

Tällä otsikolla kirjoitti Juho Peltoniemi Forssan Lehdessä 9.2. pohtien henkirikosuhrien omaisille ohjattua jälkiapua ja korvauksia. Molemmat ovat tärkeitä. Mutta voi käydä niinkin, että rikosuhrien omaisia pyydetään tukihenkilöiksi toisten uhrien omaisille – jopa hyvinkin pian omalle kohdalle osuneen iskun jälkeen. Pyytäjä toteaa: sinähän tiedät, miltä näistä omaisista tuntuu. Kyllä tiedetään, mutta kaikki voimat ja ymmärrys tarvitaan omaan jaksamiseen ja jonkinasteiseen selviämiseen päivästä toiseen. Korvaukset eivät edes tule mieleen.

Psykologit ja papit ovat saaneet koulutusta tällaisiinkin tehtäviin. He saavat itse apua omilta ohjaajiltaan ja tukijoiltaan. He osaavat ottaa välimatkaa tapahtuneeseen. Uhrin tai uhrien omainen ei siihen pysty. Oma jaksaminen voi törmätä myös uteliaaseen ja tunkeilevaan, jopa raatelevaan yleisöön, jolle tapahtunut on jännittävää viihdettä.

Aina ei myöskään ole enää tekijää, jota voisi Peltoniemen mainitsemassa jälkikäsittelyssä kasvokkain tavata. Hän on voinut lähteä elämästä oman kätensä kautta, ja jäljelle jää vain joukko selvittämättömiä kysymyksiä.

Omaiset voivat pohtia niitä, mutta vastauksia ei koskaan saada.

Suru, kaipaus ja tuska eivät koskaan katoa. Niiden kanssa on vain opittava elämään se aika, mikä itsellä on jäljellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic