Mielipiteet

Henkirikosten omaisille tukea ja apua

Forssan Lehdessä on ollut useita tärkeitä kirjoituksia henkirikosten uhrien omaisten tuesta ja avusta. Rikosuhripäivystyksessä olemme tehneet pitkäjänteistä työtä henkirikosten uhrien läheisten auttamiseksi niin rikosprosessin kiemuroissa kuin heidän selviytymiseksi tapahtuneesta. Henkirikoksen uhrien omaiset saavat Rikosuhripäivystyksestä tukea, neuvontaa ja lisäpalveluihin ohjausta koko rikosprosessin ajan.

Vuonna 2017 julkaisimme käsikirjan henkirikoksen uhrien läheisten kohtaamiseen. Opas antaa kattavasti tietoa kaikista henkirikokseen liittyvistä asioista sekä läheisille tarjolla olevista palveluista. Olemme käynnistäneet alueellisten verkostojen rakentamisen, joilla kootaan yhteen henkirikosten uhrien läheisiä auttavat eri toimijat. Käsikirja toimii työkaluna verkoston ja työryhmän rakentamisessa. Tavoitteenamme on, että jokaisessa kunnassa voitaisiin taata kestävä ammattitaitoinen palveluketju henkirikosten uhrien läheisten auttamiseksi.

Ensi syksynä Rikosuhripäivystyksessä käynnistyy oikeusministeriön rahoittama hanke yhteistyössä Huoma – Henkirikoksen uhrien läheisten kanssa. Tavoitteena on entisestään selkiyttää uhrien omaisten kohtaamista palveluissa.

Selviytyminen raskaasta kokemuksesta on usein vuosien prosessi. Siinä voidaan tarvita niin ammattiapua kuin vertaistukeakin.

Rikosuhripäivystyksen tuen jälkeen uhrien omaisilla on mahdollisuus saada vertaistukea Huomasta omaan rikostapahtuman käsittelyyn ja siitä selviytymiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic