Mielipiteet

Hirvet ja peurat pois maanteiltä

Peuroja on Lounais-Hämeessä paljon.

Lukuisten lehtiuutisten perusteella on käynyt selväksi, että peurat ja hirvet ovat lisääntyneet Suomen vilkkaasti liikennöidyillä tieosuuksilla niin paljon, että ne muodostavat kohtuuttoman suuren vaaran tielläliikkujille. Kun vielä liikennekuri on höltynyt, ei välitetä nopeusrajoituksista, eikä keltaisista viivoista, vaan ohitellaan miten sattuu, on villin lännen meininki valmis. Jos Suomen valtio, eikä liikennevirasto Trafi tee mitään, on ikäihmisten ja muiden hitaammin liikennöivien pysyttävä pois kurittomien kuskien seasta.

Kun autojen valotehoissa on tapahtunut tuntuvaa kehitystä, ovat monet tuttuni, jotka joutuvat työnsä takia ajamaan hämärässä ja pimeässä, kertoneet, että jatkuvasti näkee, kuinka peurat poukkoilevat yli tien ja monesti aivan itseäkin läheltä. Varsinkin Humppilan ja Urjalan kohdalla sekä Hämeenlinnan suunnalla peurojen määrä on parin vuoden aikana moninkertaistunut. Jos auto on painava ja vauhti vain kohtuullinen, ei peuravaara ole niin kovin suuri, mutta ne väistöliikkeet ja hirvet ovat vaarallisempia.

Herää kysymys, onko Suomessa käytössä oleva hirvien ja peurojen kaatolupajärjestelmä lainkaan tarpeellinen? Tuntuu ihan siltä, kuin lupien hakeminen ja niiden myöntämisestä päättäminen olisi liian paljon aikaa vievää puuhaa!?

Ihan kokeeksi voisi metsästäjille antaa vapaat kädet vähentää ainakin peurakantaa heti ja ilman mitään lupia. Perusteeksi edelliselle mielipiteelle pitää ottaa ajatus: Jos peuroja jo nyt on paljon liikaa ja jokainen naaras ensikeväänä synnyttää jopa kolme vasaa kerralla, niin mikä on niiden määrä ensivuonna tähän aikaan? Valta maanomistajille, että voivat posauttaa jokaisen mailleen tulevan peuran ja varsinkin hirven, joka tulee syömään istutettujen mäntyjen latvuksia.

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic