Mielipiteet

Historia tutuksi - tarkkuudella!

Forssan Lehden numerossa 9.12.2018 nimimerkki ”Historia tutuksi” esittelee historian tietojaan viime sodista. Hän lienee kaivanut ne jostakin tietoteoksesta, ja tottahan nuo sinänsä ovat. Vaan mikä on todellisuus sodan ajan palveluksen pituudesta? Se oli luonnollisesti pidempi kuin varsinaiset taistelutoimet. Sekin kyllä tietoteoksista selviää, kun katsoo tarkemmin, vähemmän ennakkoluuloisella asenteella.

Isäni Aulis Laiho kutsuttiin kantakorttitietojen mukaan palvelukseen ”Ylimääräisiin harjoituksiin (YH)” 13.10.1939. Kotiutus tapahtui vasta 2.5.1940. Eli talvisotapalvelusta kertyi yhteensä kuusi kuukautta 20 päivää. Ja se oli koko ajan rintamapalvelusta, todennäköisesti teltta- ja korsumajoitusta. Isän kertomukset eivät ole jääneet mieleeni, joten en tiedä tarkemmin eikä kantakortti kerro. Isä kutsuttiin uudelleen palvelukseen 18.6.1941. Jatkosota päättyi hänen osaltaan kotiutukseen 23.11.1944 (tai 29.11. – muste on levinnyt karkealla paperilla). Tuosta kertyy aikaa melkein kolme ja puoli vuotta. Yhteensä siis isäni oli rintamapalveluksessa neljä vuotta. Lapin sotaan häntä ei enää lähetetty.

Lapin sotaan käsketyt jatkoivat palvelusta keskeytymättä marraskuussa 1944. Sota toki päättyi jo 27.4.1945, mutta ei siitä heti kotiin päästy. Jos oli palveluksessa vähintään tuon ajan, kyllä se viittä vuotta lähentelee, ja suurusluokkana tuo on riittävän tarkka ilmaisu. Mutta saahan sitä yrittää ilmeisen vähäisellä tietopohjalla ja ehkä jopa pahalla tahdolla koettaa vähätellä tuota rankkaa aikaa. Onneksi en itse ole joutunut moiseen rääkkiin. Kiitos veteraaneille. Isää kiitos ei enää tavoita.

Eino LaihoKangasala

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti