Mielipiteet

Historia vieläkin tutummaksi

Täydet viisi rintamavuotta koonnut suomalainen saattaa olla ollut mukana jo vapaaehtoisena I. maailmansodassa, kansalaissodassa, Espanjan sisällissodassa 1936–1939, muukalaislegioonassa tai aloittanut sotansa nk. Wiking-divisioonassa ja se on toinen juttu se. Rintamavuodet eivät myöskään tarkoita taistelurintamavuosia ja asemasodassakin uhkaa tarkka-ampujan luoti.

Vaan varsinkin siitä kolmannesta nimim. Historia tutuksi (FL 9.12.) mainitsemasta seikasta, että Syväri ja Ääninen eivät olisi koskaan Suomeen kuuluneetkaan, voidaan olla hyvinkin eri mieltä.

Stolbovan rauhassa 27. helmikuuta 1617 Venäjä luovutti myöhemmän Käkisalmen läänin alueen Ruotsille – kansallisesti katsottuna silloiseen Suomeen kuuluvaksi. Tämä alue, kuten myös jatkosodassa Saksan Vuoristodivisioonan rintamavastuualueena ollut Itä- eli Vienankarjala ovat kuuluneet suomalaisille (karjalaisille) jo silloin, kun varjagit perustivat Staraja Ladogan, venäläiset vielä maksoivat veroja mongoleille tai kun puolalaiset 1610 marssivat Moskovaan.

Mikäli Suomesta ja suomalaisuudesta ollaan eri mieltä, niin voidaan saman tien luopua Venäjällä kootusta Kalevalastakin.

Toisaalta voidaan sanoa, että Suomea ei autonomisena ollut olemassa ennen Haminan rauhaa 1809, jolloin Ruotsi jo hampaatonta suutaan kiristellen luopui siirtomaastaan, jota milloin – oikeastaan aina – oli köyhdytetty veroilla, milloin se taas oli joutunut verissä päin taistelemaan Ruotsin fiktiosta olla ikuisesti suurvalta.

Revanssin toivossa suomenruotsalaiset piirit hehkuttivat viimeistä hävittyä sotaansa vielä sankariepoksella Vänrikki Stoolin tarinoilla tai Maamme-kirjalla, jossa toisessa on suomalaisen peruskuva jääräpäinen ja vähä-älyinen Sven Tuuva, toisessa taas asetetaan kansan esikuvaksi vähään tyytyvä ja käskyjä kiltisti noudattava suomenhevonen.

Tosiasiassa Suomi vaurastui sadan venäjänvallan vuoden aikana enemmän kuin 600 vuodessa osana Ruotsia, 1800-luvun ollessa varsinaista kreivinaikaa enemmän, kuin sellaiseksi kutsuttu Pietari Brahen aikaan.

Sotaveteraanien ja heitä tukeneen kotirintaman ansiosta Suomella menee nyt EU:n provinssinakin suhteellisen hyvin mutta luvassa voi olla jälleen käännätysuhka: Ruotsi on asukasluvultaan pian islamilainen suurvalta.

Simo Salomaa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti