Mielipiteet

Mielipide: Hoitajaako nyt tarvitaan... Kylmä fakta on, että palkkoja täytyy nostaa ja työolosuhteita parantaa

Hoitajien virkoja ei saada täytettyä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Hoitajien virkoja ei saada täytettyä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Jos olet viime vuosina työskennellyt hoitoalalla, niin varmaan muistat sen tunteen työvuoron jälkeen, kun päässä humisee ja yrität muistella tuliko kaikki lääkkeet annettua, kirjaukset tehtyä ja muistitko raportilla kertoa kaiken tarvittavan. Tuo humina oli kehon viesti siitä, että nyt ei ole kaikki hyvin. Eikä olekaan.

Tutkailin työ – ja elinkeinoministeriön ammattibarometria. Vuonna 2020 syyskuussa julkaistu barometri antoi synkkää kuvaa tulevaisuudesta. ”Top 5 – pulaa työvoimasta” ammateissa kaikki olivat sote-alan ammatteja. Ensimmäisenä olivat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat, toisena sosiaalityön erityisasiantuntijat ja kolmantena puheterapeutit. Tämän jälkeen tulivat yleislääkärit ja lastentarhanopettajat.

Mielenkiinnosta kävin lävitse syyskuun 2021 tilannetta ja sairaanhoitajapula on koko Suomessa erittäin akuutti. Jopa katastrofaalinen. Itse olen sairaanhoitaja ja laitoin joulun nurkilla omaan Fb-profiiliini päivityksen, jossa tiedustelin keikkapaikkoja. Rajasin ne lastensuojeluun ja mt-kuntoutukseen ja siltikin yhteydenottoja tuli kymmenkunta. Ja se on aika paljon.

Tulevat hyvinvointialueet tulevat olemaan ongelmissa työvoiman saannin suhteen. Yksityiset maksavat paremmin ja yhä useampi kovan linjan hoitoammattilainen siirtyy paremman palkan perässä kunnalliselta puolelta yksityisille. Ja sitten kunta joutuu tilamaan kalliita palveluita yksityiseltä puolelta, kun omia työntekijöitä ei ole tarpeeksi. Tiedän, että eri kunnissa on käytetty erilaisia houkuttimia työvoiman etsinnässä, mutta tällä hetkellä kilpailu on koko Suomen laajuista, joten mahdollisten etujen pitää olla merkittäviä.

Tähän kun lisää hallituksen 0,7 hoitajamitoituksen per potilas, niin se vaatii jo pelkästään yli 4000 hoitajaa lisää Suomeen. Hoitajapulaa ei ratkaista lisäämällä virkoja, koska niitä ei saada täytettyä. Syy tähän on se, että palkka ja työtehtävät eivät ole tarpeeksi houkuttelevia. Kylmä fakta on, että palkkoja täytyy nostaa ja työolosuhteita parantaa. Muita keinoja ei valitettavasti ole. Palkkojen nosto on ikuisuuskysymys ja jos halutaan oikeasti saada vaikutusta, niin puhutaan useamman sadan euron nostosta ja eihän se valitettavasti kovin realistista ole. Työolosuhteita voidaan usein parantaa pienillä asioilla, mahdollistetaan esimerkiksi työvuorolistoissa hoitajalle harrastuksiin (omien tai lasten) pääsy tai nostetaan hälyraha sellaiseksi, että se kannattaa.

Tiedätkö muuten mitkä ammatit olivat viime vuonna kunta-alan sairauspoissaolojen kärjessä? Niinpä.

Uusimmat

Fingerpori

comic