Mielipiteet

Hoitajien palkankorotukset

Ensin kiitos Erkki Virtaselle hänen kommentistaan (FL 11.1.) hoitajille haluttuihin palkankorotuksiin. Se pisti minut perehtymään siihen paremmin.

Käsittääkseni kansalaisten suuri enemmistö (79%) kannattaa sitä, että hoitajat saavat suuremman palkankorotuksen kuin muut ammattiryhmät. TEHY on määritellyt sen suuruudeksi 1,8% joka vuosi seuraavat kymmenen vuotta. Kuntapäättäjät ovat laskeneet, että tämä maksaisi sinä aikana 8 miljardia euroa, jolloin kuntavero saattaisi silloin hyvinkin olla 10% suurempi, kuten Erkki Virtanen on arvioinut.

Lukuisia muitakin arvioita on tehty. Kuntapäättäjien mukaan kuntavero nousisi vuosittain 0,8% ja maksaisi 150 miljoonaa euroa. TEHYN mukaan luvut ovat 0,6% ja 80 miljoonaa. Erilaisia arvioita on monia muitakin. Tällaiset pohdinnat ovat turhia, koska työehtosopimukset tehdään yleensä korkeintaan kaksivuotisiksi.

Olennaisinta asiassa on kuitenkin se, että sairaanhoitajille halutaan suuremmat palkankorotukset kuin muille ammattiryhmille. Paljonko se on ja miten se toteutetaan, ratkeaa työehtoneuvotteluissa.

Kuntapäättäjät väittävät, että hoitajia ei ole saatavissa. Työntekijäpuolelta todetaan, että hoitajia kyllä löytyy, kunhan palkkaus ja työolosuhteet saadaan kuntoon. Kyse on siis normaalista markkinatilanteesta, jossa kysyntä ja tarjonta hakevat tasapainoa. Sen löytymistä luulisi helpottavan maksajien myötämielisyys.

Uusimmat

Fingerpori

comic