Mielipiteet

Humppilan kuntaa koskeva FL-kirjoittelu

Olen keskustellut Forssan Lehden toimituksen kanssa itseäni ja Humppilan kuntaa koskevasta uutisoinnista. Tässä vastineessani otan kantaa vain hallintojohtajan irtisanoutumiseen ja tämän asian yhteydessä esitettyihin väittämiin.

Uutisointi alkoi jutulla ”Humppilassa keskustellaan kunnanjohtajan ja hallintojohtajan väleistä” (FL 22.3.). Todellisuudessa valtuuston puheenjohtajan koolle kutsuma ryhmä halusi keskustella hallintojohtaja Maarit Sihvosen kanssa hänen tehtäviensä hoidosta. Ongelmia on ollut mm. kunnanhallituksen sihteerin tehtävien hoidossa ja henkilöstöhallinnossa; osa työntekijöistä ei ole kokenut saavansa hallintojohtajalta sitä tukea, jota hänen virkansa puolesta olisi pitänyt antaa. Valtuuston puheenjohtajisto halusi yhdessä valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa käydä asioista rakentavaa keskustelua Maarit Sihvosen kanssa, mutta hän ei ollut tähän valmis. Minulta ryhmä halusi kysyä, miten hallintojohtajan toiminta on vaikuttanut tehtävien hoitoon kunnassa ja miten olen tilanteen kokenut. Meidän keskinäiset välimme eivät olleet keskustelun ytimessä.

Forssan Lehdessä 4.4. ilmestynyt juttu otsikoitiin ”Sihvonen lähtee Humppilasta”. Jutussa Maarit Sihvonen tuomitsi kunnassa voimassa olevat toimintatavat hyvän hallintotavan vastaisiksi ja ilmoitti tulleensa kiusatuksi työpaikalla. Molemmat väitteet ovat rankkoja ja vaatisivat selkeitä perusteluja. Varjon heittäminen luottamushenkilöiden ja henkilöstön ylle on kohtuutonta varsinkin, kun se tapahtuu keskusteluitta yksipuolisella ilmoituksella ja tilanteessa, jossa viranhaltija on siirtymässä toisen työnantajan palvelukseen.

Sihvonen kertoo kokeneensa työpaikalla selän takana pahan puhumista ja henkilöön menevää mitätöimistä ja vähättelyä. Tietyt Maaritin toimintatavat, kuten asioiden hoito suureksi osaksi sähköpostin välityksellä ja haluttomuus korjata tehtyjä virheitä, ovat herättäneet niin luottamushenkilöissä kuin henkilöstössäkin hämmennystä ja tyytymättömyyttä. Kiusaamista palautteen antaminen ei kai kuitenkaan ole.

Humppilan kunnassa työskennellään lain ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Vaikka organisaatio on ohut, työnkuvat laajoja ja kiire kova, olemme onnistuneet viemään kunnan kannalta tärkeitä asioita eteenpäin. Mikäli yksittäisiä virheitä tapahtuu, ne korjataan ja niistä opitaan. Kaikki tehdään hyvässä yhteistyössä luottamushenkilöiden kanssa. Tämä, jos mikä, on sitä hyvää hallintotapaa.

Minulla on takanani noin 23 vuoden kokemus esimiestyöstä ja olen pyrkinyt olemaan keskusteleva ja tukea tarjoava esimies. Olen aina ollut myös valmis tunnustamaan osaamiseni rajat ja tekemään asioita yhdessä. Kiusaajan viittaa en suostu ottamaan harteilleni.

Toivon, että tähän asiaan liittyvä kirjoittelu ja loanheitto voidaan jättää taakse sekä lehtien palstalla että sosiaalisessa mediassa. Lisäksi toivon, että kaikki kunnan työntekijät ja luottamushenkilöt saavat jatkossa keskittyä tehtäviensä hoitoon ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.

Jari KeskitalokunnanjohtajaHumppila

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic