Mielipiteet

Humppilan valtuutettujen kannanotto: Kovaa peliä Humppilassa – "Perustelut aloitteessa ja sen liitteissä ovat heikot"

Kuva: Muu

Täällä Humppilassa on käyty kovaa peliä kulisseissa jo jonkin aikaa. On kerätty joukkoa uutta kunnanjohtajaa vastaan, mollattu ja kritisoitu lukemattomin pikku heitoin, vastustettu kaikkia hänen esittämiään hankkeita ja ideoita. Lopulta on julkisuuteen tuotu epäpätevä aloite, jolla on pyritty hankkiutumaan eroon kunnanjohtajasta, joka on valittu työhönsä suurella äänten enemmistöllä ja osoittautunut työssään päteväksi, innokkaaksi ja laajalti pidetyksi.

Aloitteessa kunnanjohtajaa on mm. syytetty liiasta tehokkuudesta, mikä kuulostaa aika oudolta moittimisen aiheelta. Perustelut aloitteessa ja sen liitteissä ovatkin varsin heikot, elleivät suorastaan mitättömät. Ne osoittavat lähinnä lillukanvarsiin takertumista ison kuvan näkemisen sijasta, ja syvää kaipuuta takaisin viime vuosisadalle, jolloin virkamiehet olivat toimistoissaan klo 8–16, puhelimilla pystyi ainoastaan soittamaan ja tiedot etsittiin arkistokaapeista papereilla seuraavaan kokoukseen eikä tietokannoista kännykällä samantien. Meitä surettaa tällainen takapajuisuus omassa asuinkunnassamme, emmekä taida olla ainoita.

Monet kuntalaiset ja yhteistyökumppanimme ovat viime viikon aikana kyselleet, että mitä ihmeen vehkeilyä meidän kunnassamme nyt oikein harrastetaan kunnanjohtajan – ja meidän kaikkien – selän takana. Olemme joutuneet ihmettelemään samaa. Mitä enemmän olemme saaneet selville tästä asiasta, sitä enemmän tyrmistyttää tämän kunniattoman hankkeen pikkumaisuus ja suoranainen ilkeys. Vieläkö tällä vuosisadalla meillä harrastetaan tällaista julkista kiusaamista? Että kehtaattekin.

Tämän aloitteen alullepanijoille sanomme: toivottavasti ymmärrätte hävetä kuntamme ylimmän päättävän elimen käyttämistä vipuvartena omien etujenne ajamiseksi – ja kuntalaisten etua vastaan. Toivottavasti ymmärrätte hävetä Humppilan maineen pilaamista tällaisella loanheitolla – jälleen kerran. Ja ennen kaikkea toivomme, että ymmärrätte hävetä, mitä te teette meidän omalle henkilökunnallemme. He ovat jo joutuneet vuoden toimimaan pandemian keskellä ja kärsineet valtavasta stressistä jo ennen tällaista kirveen heiluttelua heidän päidensä yllä.

Tästä asiasta on joillekuille tullut ilmeisesti arvovaltakysymys. Valitettavasti se pohjautuu kuitenkin väärinkäsitykseen. Arvovaltaa ei nimittäin saa vaatimalla. Sitä ei saa arvostelemalla. Arvovalta kasvaa siitä, kun toimii itse arvokkaasti, ja arvostaa myös muita. Sellaista ei tässä toiminnassa ole valitettavasti näkynyt. Siitä syystä tuloksenakin on vain väistämätön ja vääjäämätön arvovaltatappio.

Tällaisella arvottomalla hankkeella aloitteen alullepanijat toimivat kaikkien periaatteidemme vastaisesti; yhteistyön ja henkilökunnan työn tukemisen sijasta mustamaalataan ja vedetään mattoa jalkojen alta. Voimme vain kuvitella, kuinka moni henkilökunnan jäsen sairastuu tämän lisästressin takia, tai tekee jo työhakemusta jonnekin muualle kuin Humppilaan. Kuka haluaisi työskennellä tällaisessa ilmapiirissä?

Kuntamme henkilökunnalle vakuutamme: olemme syvästi pahoillamme, että joudutte seuraamaan tällaista yhden ihmisen ajojahtia, pienten menettelytapaerojen takia. Todella moni meistä valtuutetuista on huolissaan tällaisesta kehityksestä, ja tuomitsemme kiusaamisen heti alkuunsa. Valtuuston tulisi arvostaa kunnan henkilökunnan työtä, ja auttaa kyttäämisen sijasta.

Mitä jos menneisyyden haikailun sijaan suuntaisimme katseemme tulevaisuuteen ja astuisimme rohkeasti tälle vuosisadalle? Ehkä rutiinimme kaipaavatkin jo hiukan päivitystä. Tässä olisi nyt tuhannen taalan paikka kehittää kuntamme toimintatapoja, työhyvinvointia, mainetta – ja koko kunnan ilmapiiriä.

Fingerpori

comic