Mielipiteet

Huomio poliitikot, vapaaehtoistyö on tärkeä voimavara!

Ritva Aho on yksi Ystävänkammarin vapaaehtoistyöntekijöistä.

Forssan Seudun Palvelukammari ry (Ystävän kammari) halusi esitellä toimintaansa seudun poliitikoille 28.8. Ainoat päättäjät, jotka ilmoittautuivat tulevansa kuulolle, olivat Emmi Lintonen, Jouni Mäkelä ja Janne Vuorenmaa. Ymmärrän, että meillä kaikilla on paljon kiireitä, mutta olisi ollut toivottavaa, että seudun kymmenien päättäjien joukosta olisi löytynyt enemmän kiinnostusta toimintaamme kohtaan.

Forssan Seudun Palvelukammari ry:n toimintaa rahoittaa Veikkaus. Toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Rahoituksen saanti edellyttää myös seudullista rahoitusta.

Olemme toimineet seudulla jo yli 20 vuotta. Toiminta-ajatuksenamme on tukea ikäihmisten kotona asumista. Niiden ihmisten, jotka ovat yhteiskunnassamme tärkeä voimavara. He siirtävät kulttuuriperintöä ja kokemusta nuoremmille sukupolville. Ikäihmiset toimivat myös usein itse omaishoitajina tai muussa hoivatyössä.

Vapaaehtoistyöntekijämme ovat tärkeässä roolissa ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa. Kotona asumista tuetaan mm. Aamukorva-palvelulla. Palvelu on suunnattu yksinäisille vanhuksille, joille soitetaan aamusoitto. Aamusoitolla tarkistetaan, että kaikki on hyvin.

Vapaaehtoiset käyvät myös ikäihmisten kanssa asioilla, avustavat erilaisissa tilaisuuksissa ja ulkoilemassa. Palvelutaloissa vapaaehtoiset toimivat tiimeinä, jotka sopivat yhdessä henkilökunnan kanssa heille sopivista auttamistehtävistä.

Kauppakassitoimintamme on myös erittäin tärkeä palvelu. Palveluun ei saada Veikkauksen tukea ja siksi palvelua pyöritetään palkkatuella palkatuilla työntekijöillä. Asiakkaita on tällä hetkellä 80. He maksavat kauppakassipalvelusta 6€/kerta.

Kutsu poliitikoille lähti, koska olisimme halunneet kertoa Palvelukammarista vielä seuraavaa: TE-keskusten linjaus palkkatuesta on kiristynyt ja siksi olemme joutuneet luopumaan joistakin avustajista, jotka ennen täydensivät vapaaehtoisten työpanosta.

Jos Kauppakassitoiminta joudutaan lopettamaan, joutuu hyvinvointikuntayhtymä miettimään toiminnan järjestämisen ja todennäköisesti kalliimpaan hintaan.

Yhdistyksellämme on myös 26 jäsenyhdistystä, jotka kokoontuvat Ystävän Kammarissa. Tilat eivät ole riittävät eivätkä esteettömät. Tarvitsisimme lisää esteetöntä tilaa, yhdistysten toiveesta ja tarpeesta, toimintojen kehittämiseen.

Teemme vapaaehtoisvoimin työtä. Työmme säästää yhteiskunnan rahoja. Toivomme, että seutumme poliitikot arvostaisivat työtämme ja huomioisivat meidät päätöksenteossa.

Ritva AhoForssan Seudun Palvelukammari ry:n (Ystävän kammari) vapaaehtoistyöntekijä

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic