Mielipiteet

Huono EU-diili, sanoo kokoomus

Kantahämäläiset kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen (FL 26.7) ja Timo Heinonen (FL 27.7.) ovat kritisoineet Suomenkin hyväksymää EU:n jättimäistä elvytyspakettia. Opposition kritiikki hallitusta kohtaan on aina paikallaan ja oikeutettua, mutta nyt kummankin kirjoitukset osoittavat, miten vaikeata kokoomuksen on perussuomalaisten rinnalla tuoda esiin EU-yhteistyötä koskevia näkemyksiä leimautumatta kuitenkin EU-kielteisesti.

Sannin ja Timon jutuissa esitetään aluksi lähtökohtaisesti EU-myönteinen näkökulma, mikä poikkeaa perussuomalaisista, mutta sen jälkeen kumpikin luo vaikutelman, että miltei kaikki olisi ollut Suomelle maratonneuvotteluissa mahdollista, jos vain olisi ollut paremmat neuvottelijat. Olisiko tosiaan ollut järkevää liittoutua ”nuukien” kanssa, oliko kyse ”näkemyksen puutteesta”, ”päästettiinkö läpi miljardien leikkaukset tutkimusohjelmaan” ja lipsuttiinko oikeusvaltioperiaatteen sitomisesta rahojen myöntämiseen Puolalle ja Unkarille?

Paavo Lintula kirjoittaa hyvin Hesarissa (27.7.), että ”olivatpa Suomen neuvottelijat kuinka jämäköitä tahansa, suomalaisia on vain 1,2 prosenttia EU:n väkiluvusta”. Lintulan mukaan ”vain yhden prosentin turvin on turha melskata”.

Tästä on valitettavasti kyse, Suomi saa Euroopan Unionissa läpi tavoitteitaan vain yhteistyöllä ja sovittelevalla asenteella liittoutumalla kulloistenkin asioiden mukaan. Tietenkään kukaan järkevä eurooppalainen ei voi olla hyväksyttyyn oikeusvaltioperiaatteen sitovuusasteeseen tyytyväinen, mutta ei sille vain mitään mahdettu, hyvä edes näin; ilman hyväksyttyä muotoilua ei olisi saatu koko sopimusta aikaan.

Sen sijaan hyvinkin paikallaan on Sannin esiin nostama kysymys EU:n taloudellisesta yhteisvastuusta. Sekä Hesari että Turun Sanomat käsittelivät teemaa 29.7. Kummassakin jutussa todetaan, että nyt tehtiin solidaarisuussopimus, mutta avoin ja laaja keskustelu EU:n suunnasta jäi kiireessä käymättä. Hesari varoittaa, että kysymys yhteisvastuusta on otettava pöydälle, ennen kuin annetaan taas populisteille argumentit käteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic