Mielipiteet

Huumeriippuvuus tappaa

Huumeriippuvaisen pakonomainen tarve saada ainetta ohittaa normaalit sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset tarpeet. Kuitenkin väitetään, että he hallitsevat suvereenisti elämäänsä eikä heitä voida pakottaa hoitoon.

Poikamme ajautui lääkeriippuvaisesta huumeriippuvaiseksi ja lopulta sekakäyttäjäksi sairastuttuaan lukioaikana keskivaikeaan masennukseen. Kun hasis-kokeilut paljastuivat, hänet siirrettiin mielenterveystoimiston asiakkaasta A-klinikan asiakkaaksi. Sen jälkeen yrityksiä lopettaa aineiden käyttö ja jatkaa koulun käyntiä oli vähintään kerran vuodessa. Varusmiesaikaa lukuun ottamatta päihteettömät jaksot jäivät muutaman viikon mittaisiksi.

Vuosien mittaan toleranssit eri aineille kasvoivat ja tarvittavat määrät lisääntyivät. Viimeisen kolmen vuoden aikana poikamme sai 19 erilaista päihteiden liikakäytöstä johtuvaa diagnoosia tapaturmista ja myrkytyksistä harhaluuloisuushäiriöihin ja psykoottisuuteen. Jatkuvat pelkotilat kuuluivat kuvioon – velkojat tai muut viholliset voisivat iskeä milloin tahansa.

Pisin vieroitushoito kesti neljä viikkoa, sen lisäksi oli pari alle kahden viikon mittaista katkaisuhoitoa. Lääkärit eivät katsoneet hänen olevan itselleen tai ympäristölle vaarallisen, siksi yrityksistämme huolimatta tahdonvastaiseen hoitoon saaminen oli mahdotonta.

Viime keväänä, kun ovet maailmalla olivat suurimmaksi osaksi sulkeutuneet, poikamme halusi muuttaa takaisin kotiin, vakuutti lopettavansa huume-elämän ja hakeutuvansa hoitoon. Hän malttoi odottaa A-klinikan osoittaman hoidon alkamista enimmillään viisi vuorokautta, sitten tapahtui aina retkahdus – kahdesti vain kolme päivää ennen luvatun hoidon aloituspäivää.

Sekakäytön jatkuessa pitkään ja toleranssin kasvaessa henkilö ajautuu yhä kauemmaksi normaalin elämän käytännöistä ja hänestä tulee aina vaarallinen itselleen ja kallis yhteiskunnalle. Lisäksi päihderiippuvainen tuottaa ylenpalttista huolta ja tuskaa läheisilleen ja hankaloittaa monella tavalla heidän elämäänsä pystymättä itse sitä huomioimaan.

Jotta addiktit saisivat fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden hallintaansa, heidät pitäisi sulkea päihdehoitolaan riittävän pitkäksi ajaksi. Kriteerinä voisi olla vaikka päihteistä johtuvien poliklinikkakäyntien ja sairaalajaksojen määrä jotain aikayksikköä kohden. Mielisairaalat ovat tähän ehkä liian järeitä organisaatioita, päihdepsykiatrinen hoito ja riittävän pitkä kuntoutus saattaisivat riittää.

Henkirikoksesta epäillyn tutkintavangin äiti

Uusimmat

Fingerpori

comic