Mielipiteet

Hykyn päätös turvaa lähipalvelut vain 31.8.2021 asti – Toivon tammikuun kokoukseen konkreettisia vaihtoehtoja ehs-palveluiden turvaamiseen

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Hykyn hallitus teki syyskuussa yksimielisen päätöksen aloittaa selvitys nykytasoisen erikoissairaanhoidon järjestämisestä Forssan sairaalassa yhdessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa. KHSHP toteuttaa jo nyt 21 poliklinikkapalvelusta 11, yksityiset terveysyhtiöt hoitavat 7 poliklinikkaa ja omat lääkärit hoitavat 3 poliklinikkaa. Kiireisenä syksynä lukuisat työryhmät valmistelivat projektisuunnitelman hallitusten käsittelyyn.

Mitään päätöksiä toimeenpanosta ei ole. Väite, ettei projektisuunnitelmassa ole esh-lääkäripalvelujen turvaamisesta mainintaa, on ihmeellinen. Koko projektisuunnitelma on tehty juuri siitä lähtökohdasta, että kaikki nykyiset palvelut säilyvät ja niitä kehitetään Forssan sairaalassa. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea pöytäkirja (14.12.2020) FSHKY:n nettisivuilta.

Päätösesitys oli hyväksyä suunnitelma jatkoneuvotteluiden pohjaksi ja pyytää siitä kuntien lausunto. Nyt merkittävästä asiasta päätti 1–2 luottamusmiestä/kunta. Demokraattinen keskustelu jäi puuttumaan. Kysymyksessä ei ole päätösvallan siirrosta vaan yhdessä sopimisesta pitkälle tulevaisuuteen. Nyt jäädään odottamaan keskustapuolueen maakuntaa, jossa päätösvalta on Hämeenlinnan seudulla. Tulee mieleen, että jos tämä onkin keskustan halu, kun ei asiaa saanut laajemmin käsitellä. Onko puolue kieltänyt seutukunnalliset palvelumallit ennen keskustan hellimän maakunnan tuloa?

Osan Hykyn hallituksesta esittämä idea ERVA-alueen yhteistyöstä on mielenkiintoinen, kun samalla pyllistetään halutuille keskussairaaloille. Hyvä lähtökohta?

Tärkein yhteistyön tavoite on turvata erikoislääkäreiden palvelut Forssan sairaalassa. Lääkäreistä on kaikkialla pula, jopa Tampereella jossa on alan koulutustakin. Rekrytointi ei ole syynä lääkäripulaan Forssassa. Edellinen Hykyn hallitus on tehnyt varsin kalliita sopimuksia ns. ”pörriäisten” kanssa, joita nyt on purettu ja korvattu KHSHP:n lääkäreillä. Raha on huono rekrytoinnin keino.

Toivon tammikuun kokoukseen parempia ja konkreettisia vaihtoehtoja ehs-palveluiden turvaamiseen.

Hykyn hallituksen päätös turvaa palvelut 31.8.2021 asti. Syyskuun alusta alkaa toimia virkamiehistä koottu maakunnan tilapäinen valmisteluelin, joka valmistelee mm. maakunnallisen terveydenhoidon järjestämistä. Siinä pöydässä Lounais-Hämeen kunnilla ei ole suurta edustusta, ehkä yksi henkilö. On vahvasti sanottu, että nyt saamme itse päättää esh-palveluista.

On totta, että seutumme kuntien ja kuntapäättäjien tärkein tehtävä on turvata asukkaiden palvelut lähipalveluina. Nyt kunta eikä kuntapäättäjät saaneet sitä tehdä. Yksittäiset henkilöt tekivät sen ja vastaavat siitä. Kannattaa seurata tapahtumia lähivuosina. Maakunta-sote on palveluiden keskittämissuunnitelma ja se ei ole Lounais-Hämeen etu.

Tunnen KHSHP:n hallinnon ja johdon asenteen yhteistyöhön toisin kuin Hykyn hallituksen enemmistö tuntuu ajattelevan. Vain yhteistyöllä säilytämme parhaat palvelut sairaalassamme.

Ps. Jos asian siirtäminen sote-lakien hyväksymisen jälkeen tehtäväksi johtuu siitä, että seutukunnan keskustalaisilla ja puolueen hallintoelimissä olevilla on salaista tietoa maan hallituksen kaatamisesta keväällä, niin tilanne muuttuu silloin. Mutta sekään ei tuo lisää erikoislääkäreitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic