Mielipiteet

Hykyn paluu menneisyyteen – Väen väheneminen ja lopulta rahapula estävät Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon kehittämisen

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Toteamme usein, että ennen kaikki oli paremmin. Pitäneeköhän paikkansa?

Historiasta tiedämme, että vielä 1800-luvulla meillä Suomessakin oli nälkävuosia, espanjantauti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, 1930-luvulla meillä oli yleismaailmallinen lama joukkotyöttömyyksineen kuten viimeksi 1990-luvulla suomalainen pankkikriisi konkursseineen ja työttömyyksineen ja nyt tämä moninaisia ongelmia aiheuttava korona. Tuntuu siltä, että kaikki ei ole ehkä ollut ennenkään kovin hyvällä tolalla, sillä aikahan kultaa muistot.

Mutta Hyky palaa menneeseen erikoissairaanhoidossa. Aikanaan vuosia sitten Forssan malli oli jotain uutta ja kustannustehokasta kansanterveyden ja erikoissairaanhoidon alueella. Nyt lehden palstoilla puolustellaan tehtyjä äänestyspäätöksiä. Uusia lisälaskelmia tehtyjen päätösesitysten muuttamiseksi ei ole esitetty. Sen sijaan viranhaltijoiden ja virkamiesvalmistelun asema kyseenalaistetaan ja päätökset tehdään ”musta tuntuu” -periaatteella. Mikä arvo annetaan todelliselle asiantuntijuudelle?

Yhteiskunta muuttuu, me itse muutumme ja mikään ei pysy ennallaan, eikä entiseen ole enää paluuta. Esimerkiksi lääketiede on mennyt harppauksittain eteenpäin viimeisen 30 vuoden aikana ja erikoisalojen tutkimus on eriytynyttä.

Lääketieteen kaikkien alojen osaajia ei enää löydy ja kukaan erikoislääkäri ei välttämättä hakeudu forssalaiseen pieneen lilliputtisairaalaan, jossa oma ammattitaito häviää, eikä ammatillista konsultaatiomahdollisuutta ole. Lisäksi iso joukko Hykyn ansioituneita lääkäreitä on lähivuosina siirtymässä ansaitsemalleen eläkkeelle. Väen väheneminen, lukuisille erikoisaloille pirstoutuvat potilasmäärät ja lopulta rahapula estävät pienen sairaalan erikoissairaanhoidon kehittämisen. Yhteistyössä olisi voimaa! Taistelemme nyt vääjäämätöntä kehityskulkua vastaan hinnalla millä hyvänsä. Tästä itsepäisyydestä maksamme kovan hinnan.

Televisiossa nähty elokuva ”Paluu tulevaisuuteen” ei välttämättä naurata meitä kaikkia, mutta Hykyn päätöksenteossa hallitustasolla on kyseessä ihan vastaavanlainen absurdi tilanne. Jatkamalla nykyistä linjaa, jossa asiantuntevaa virkamiesvalmistelua ei arvosteta, saamme henkilökunnan pyöröoven pyörimään entistä vinhempaa vauhtia jatkossakin.

Uusimmat

Fingerpori

comic