Mielipiteet

Hyvinvointialueen valtuutetun valta? Aluevaltuustojen toimintatavat ovat vasta kehitteillä

Kuva: Heli Nurmi
Kuva: Heli Nurmi

Kunnanvaltuustoissa on vakiintuneet, selkeät ja kaikille tutut pelisäännöt, mutta aluevaltuustojen toimintatavat ovat vasta kehitteillä – ja ennen kaikkea valtakysymykset. Niitä eivät ole kehittelemässä aluevaaliehdokkaat eivätkä tavalliset ihmiset.

Miksi ei tehty todellista sote-uudistusta, jota olisi Kanta-Hämeessäkin tehty kansalaisilta kysellen, asiantuntijoita kuunnellen eikä niiden voimin, jotka ovat olleet vuosikymmenet samoissa sote-kuvioissa?

Iso(i)mmat puolueet ovat jo selkeästi ja nopeasti sopineet, että jokaisesta hyvinvointialueen valtuutetusta maksetaan 5-6000 euroa rahaa puolueelle, ei siis valtuutetulle. Valtuutetut saavat omat kohtuulliset kokouspalkkionsa, mutta valtaa ei ilmeisesti anneta.

Paljon riippuu tulevasta hallintosäännöstä (laki hyvinvointialueesta 611/2021, 95 §).

Vaikka hyvinvointialueen valtuutetulla ei ole juurikaan valtaa, siellä tarvitaan silti ja sen vuoksi ikivanhoja käytäntöjä kyseenalaistavia ja niistä edes kertovia. Onko ”kokenut”, täysin politisoitunut kansanedustaja-kunnanvaltuutettu-aluevaltuutettu sen köyhimmän hyvinvointialueen ihmisen asialla tai ehtiikö edes olemaan?

Uusimmat

Fingerpori

comic