Mielipiteet

Hyvinvointialueet ja kunnat yhteistyöhön – Hyvinvointialueiden onkin järkevä varata jatkossa osa omasta rahoituksestaan myös liikuntaan ja sen edistämiseen

Liikunta on tärkeässä roolissa hyvinvoinnin edistämisessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Liikunta on tärkeässä roolissa hyvinvoinnin edistämisessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sosiaali- ja terveystoimi yhdessä palo- ja pelastustoimen kanssa siirtyvät tämän kuun aluevaalien myötä uuden aluehallinnon vastuulle. Muutos on kuntahistorian suurin ja tämän kautta myös aluevaalit äärimmäisen tärkeät vaalit meidän jokaisen peruspalveluiden näkökulmasta. Aluevaltuusto päättää jatkossa, millaisia sote-palveluita Kanta-Hämeessä on ja missä ja miten esimerkiksi lääkäriin pääsee. Onko hyvät lääkäripalvelut vain harvojen etuoikeus vai jokaisen perusoikeus. Siitäkin aluehallinto päättää. Perheiden palvelut ja lastensuojelu, mutta myös vanhustenhoito siirtyvät aluehallinnon vastuulle. Ja isona kokonaisuutena myös koko palo- ja pelastustoimi. Ei siis ole yhdentekevää kuka näistä asioista päättää ja vastuuta mm. lähipalveluistamme kantaa.

Yksi yhteys uudistuksessa kuitenkin hieman katkeaa. Aluehallinnon vastuulle tulee terveyden- ja sairaanhoito, mutta hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevä työ jää isolta osin kuntien ja kaupunkien vastuulle. Vastuuta on omalta osin toki myös ainakin välillisesti hyvinvointialueillakin.

Liikkumattomuuden kustannukset kaatuvat lopulta alueiden niskaan, mutta toisaalta liikunnan peruspalvelut kuuluvat kuntien vastuulle. Ja juuri tämä avaakin ehdottomasti tärkeän paikan aluehallinnon ja kuntien väliselle yhteistyölle. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä pitää edetä yhdessä, sillä siitä hyötyvät molemmat – itse asiassa me kaikki.

Hyvinvointialueiden onkin järkevä varata jatkossa osa omasta rahoituksestaan myös liikuntaan ja sen edistämiseen. Tämä päätös pitää tehdä nyt aluevaltuustossa, sillä nykyinen sote-lainsäädäntö ei sitä aluehallinnolta edellytä. Myöhemmin on perusteltua kuitenkin se myös lainsäädäntöön korvamerkitä.

Asia on kuitenkin niin tärkeä, että itse sitoudun tätä myös heti OmaHämeessä edistämään, jos sinne valituksi tulen. Ja tämä työ pitää tehdä yhdessä kuntien liikunta- ja vapaa-ajantoimien kanssa. Tekevät kädet ja kannustavat ohjaajat kannattaa aluehallinnonkin osoittaa kuntiin tukemaan hyvinvoinnin ja terveyden, mutta myös esimerkiksi ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoa ja edistämistä. Liikkuva kivi ei sammaloidu.

Uusimmat

Fingerpori

comic