Mielipiteet

Hyvinvointivaltiomme ei ole enää mikään itsestäänselvyys – Eurojäsenyyden hinta alkaa paljastua

Europarlamenttirakennus Brysselissä. Kuva: Petri Ojanen
Europarlamenttirakennus Brysselissä. Kuva: Petri Ojanen

EU:n johtajat yhdessä keksivät maksajan ranskalaisten ja saksalaisten pankkien sijoituksille. Se on yhteinen avustus ja velka, elvytysrahasto eli euron tukipaketti. Sen avulla ja koronaviruksen myötävaikutuksella voidaan EU-maat viedä kohti tulonsiirtounionia, jossa vastaamme toistemme veloista. Joudumme liittovaltiotielle, josta ei enää paluulippua ole.

Tämä kaikki yritetään toteuttaa EU:n omia sääntöjä rikkomalla. Meillä euroon viejänä ja suurimpana vaikuttajana toimi Paavo Lipponen, joka pääministerin vaikutusvallallaan meidät sinne lopulta vei.

Politiikassa vähemmistöön jääminen ei ole aina häviämistä, asiaa kommentoi Esko Aho. Joskus historian vaiheessa, kun jälkikäteen katsotaan, jotkut päätökset voivat näyttää toisilta.

Aho oli täysin oikeassa, eurosta olisi tarvittu järjestää kansanäänestys. Suomen kansantalouden kannalta historia on osoittanut euron virheeksi, jota ei ihan pyyhkimällä pois saa. Muut Pohjoismaat tekivät toisin ja ovat pärjänneet taloudellisesti paljon Suomea paremmin.

Kaiken järjen mukaan olisi pitänyt jäädä markkaan ja jättää se kellumaan, niin meidän vientimme olisi ainakin noin 40–50 prosenttia korkeampi.

Nyt eurojäsenyyden hinta alkaa paljastua. On pyydetty kansalaisaloitteella kansanäänestystä tukipaketista, mutta hallitus ei hyväksynyt sitä ja voi sanoa, että tässä tilanteessa se on demokratian halveksuntaa. Ei myöskään kuunnella kokeneita asiaansa perehtyneitä asiantuntijoita tarpeeksi herkällä korvalla.

Onkohan EU:n jäsenmaiden poliittinen paine niin suuri, ettei uskalleta kieltäytyä Suomea köyhdyttävästä tukipaketista? Suomen ei tarvitse olla nykyistä rikkaampi, mutta valtiovelkaisen Italian tai muidenkaan asioitaan huonosti hoitaneiden valtioiden velkojen maksuun Suomen ei pidä osallistua omalla velallaan.

Kun rahahanat ovat auki, ei tukipaketti jää viimeiseksi, vaikka hallitus niin väittääkin. Hyväksyessään paketin Suomi rahoittaa muita jäsenmaita lähes neljä miljardia euroa omaksi tappiokseen. Summa saattaa nousta myöhemmin moninkertaiseksi.

Järkevämpää jäsenmaiden olisi itse rahoittaa omaa talouttaan. Samaan aikaan ajetaan ilmastovouhotuksen sokaisemana turvetuotantoa liian kovalla vauhdilla alas. Se aiheuttaa paljonkin työttömyyttä ja johtaa lisääntyvään tuontihakkeeseen ja ehkä tukkipuun käyttöön energiatuotannossa.

Suomalaisten tulevaisuus ei näytä hyvältä. Jos menemme elvytysrahastoon mukaan, kymmenen vuoden päästä me ei tunneta tätä maata enää samaksi. Vaarana kun on se, että hyvinvointivaltiomme saattaa silloin olla jo ns. huonossa hapessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic