Mielipiteet

Hyysäämisen kulttuuri

Koulukiusaamista on ollut maailmansivu. Tukkapöllyn sijaan kiusaajalle tarjotaan nykyään ymmärrystä, terapiaa ja päänsilitystä.

Luonteeltaan sosiaalinen kiusaaja saattaa olla jopa opettajien suosikki. Gangsterityypit ovat asia erikseen. Kiusaajalla on edessään menestystä elämässään tai luisuminen maton jaj lattian rakoon yhteiskunnassa.

Kiusatun kohtalo voi olla karu. Lahjakas, mutta syrjäänvetäytyvä kiusattu oppilas kärsii loppuelämänsä pahoista kokemuksista. Yhteiskunta voi menettää lahjakkuuden. Kiusatulla voivat myös sisu ja näyttämisenhalu kasvaa ja johtaa nousujohteiseen tulevaisuuteen.

Menestystä kansainvälisissä Pisa-tutkimuksissa ja hyvää oppimisympäristöä hehkutetaan päättäjien puheissa. Luokaton koulu, jossa koulupäivä kuluu repun kuljettamiseen paikasta toiseen ja loikoiluun pitkin lattioita on johtanut siihen, että suuri osa oppilaista päättää koulunsa luku- ja kirjoitustaidottomina.

Epäonnistuneita uudistuksia on tehty ennenkin: aikoinaan Collininsa lukeneiden tai kielioppinsa peruskoulusta saaneiden ero kielitaidossa on suuri.

Häiriökäyttäytyminen voi johtaa rikollisuuteen. Rikoksentekijät voivat valittaa tuomioistaan useampaan oikeusasteeseen. Ammattitaitoiset asianajajat kuittaavat yhteiskunnalta suuret palkkiot väitellessään siitä, oliko kyseessä murha vai tappo. Lopputulos on kummassakin tapauksessa uhrin kannalta samantekevä, eikä hänellä ole valitusmahdollisuutta.

Järjestäytyneitä rikollisryhmittymiä on Suomessa lähes sata ja suuri osa niihin kuuluvista on tunnistettu. Hyysäämisen kulttuuri on johtanut siihen, että rikollisjärjestöjä ei voida lakkauttaa. Poliisit ja opettajat ovat menettäneet asemansa yhteiskunnan tukipilareina kun kurinpitokeinot eivät ole sallittuja.

Epäjärjestys yhteiskunnassa voi johtaa äärimmäisten rankaisukeinojen käyttöönottoon. Tähänkö olemme menossa?

Uusimmat

Fingerpori

comic