Mielipiteet

Ihmisen seuralainen

Rotta on ihmiselle myös lemmikki ja koe-eläin. Kuva: Markku Tanni
Rotta on ihmiselle myös lemmikki ja koe-eläin. Kuva: Markku Tanni

Rotat jättävät uppoavan laivan ja uivat maihin. Rottaa ei tapa edes ydinase. Monesta maalaiskylästä ovat viljavarastot ja karjasuojat tyhjentyneet, samalla katosivat rotat.

Ihminen ja rotta ovat laumaeläimiä. Molemmat osaavat rakentaa järjestelmällisiä asuinympäristöjä. Maaltapaon seurauksena rotta seurasi ihmistä kaupunkiin toiveenaan runsaampi ravinto jaa parempi elintaso.

Rottaa ei pysäytä mikään, ei edes hirsiseinä tai betonipohja. Tulevaisuuden visiossa evoluution seurauksena James Bondista tuttu rautahammas pureutuu rottalaumaan kärjessä teräsverkon läpi.

Kaupunkien kerskakulutus, johon kuuluvat poisheitetty ruoka ja ruokapakkaukset, tarjoaa rotalle herkkupöydän. Rotat kuljettavat mukanaan loiseläimiä, jotka aiheuttavat sairauksia ihmiseen. Kuuluisin ja samalla tuhoisin oli keskiajalla riehunut musta surma eli rutto.

Rotta on ihmiselle myös hyötyeläin ja lemmikki. Lääketeollisuus käyttää sitä koe-eläimenä lääkkeiden valmistusta varten. Älykkäänä eläimenä rottaa oppii tekemään temppuja herkkupalat houkuttimenaan.

Rottakannat ovat kasvaneet myrkynkäytön tultua luvanvaraiseksi. Maalla opittiin rottien myrkytys kantapään kautta viimeistään silloin, kun taloudesta katkesivat sähköt.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic