Mielipiteet

Ihmismieli on muutakin kuin hyvinvointia

Hyvinvoivat ja hyvävaraiset eivät usein näin ajattele. Jokainen kokee joskus surua, pelkoa, pettymyksiä, ahdistuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Mutta mielen romahdettua tilanne on erilainen. Ongelman huomaa, kun mieliala, tunteet, ajatukset tai käytös haittaavat ihmissuhteita, puhe- ja toimintakykyä, eli lamaannuttaa ihmisen täysin. Monen mieltä ahdistaa pelko tulevaisuudesta tai menneisyyden traumat. Kuormittavat elämäntilanteet aiheuttavat mielen terveyden lisäksi myös fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, selkä-, lihas-, nivel- ja rintakipuja, uupumusta, univaikeuksia, ruokahalun tai painon muutoksia.

Kenenkään vielä terveen, hyväosaisen ei pitäisi arvostella, syyttää jostakin eikä tuomita masentuneita. Toipuakseen ihmiset voivat syödä useita lääkkeitä päivittäin. Kokemuksestani tiedän, kuinka sormella osoittaminen voi satuttaa masentuneita ja voi pahimmillaan viedä vielä syvemmälle.

Varsinkin sairaat ja ikäihmiset kärsivät tästä kuumuudesta. Heillä voi olla kuumuuden ja hengenahdistuksen lisäksi lääkkeet, jotka on tarkoitettu lihasten ja nivelten rentouttamiseen ja mielialan parantamiseen. Ne tokkuroittavat ja väsyttävät eikä tämä ei ole hyvä yhdistelmä. Ei minullekaan!

Valitettavan yleisesti paheksutaan ja puhutaan ihmisistä, jotka eivät täytä parempiosaisten elämänkuvaa. Myös sosiaalisessa mediassa. Mielen heilahdus ei ole häpeä. Eikä se, että ihminen joutuu syömään reseptilääkkeitä.

Maanantaina kaupunginvaltuusto esitti kaikille tasa-arvoa ja tasapuolisuutta. Toivottavasti oikeasti hyväksytään myös ”erilaisia” ihmisiä. Puolustan masentuneita ja mielen terveyden häiriöistä kärsiviä, olenhan itse yksi heistä. Sairastuneet voivat iloisesti todeta selvinneensä, kun lääkitys on kohdillaan. Kannustan myös kaikkia kaltaisiani puhehäiriöstä kärsiviä elämään siten kuin sitä ei olisikaan.

Ihmisten paineet ja stressi eri asioissa sekä työttömyys on iso ongelma. Kun työttömyys jatkuu pitkään, ihminen köyhtyy. Siitä voi seurata velkaantumista ja ulosottoja. Se aiheuttaa syrjäytymistä ja masennusta, mielen heikentymistä. Kaikilla meillä on halu ja tarve olla hyödyllinen arvokas yhteiskunnan jäsen.

Valitettavasti hyödyllisyys liittyy paljolti työn tekemiseen. Kun työ loppuu, sen jälkeen moni tuntee itsensä hyödyttömäksi ja hänet leimataan. Itsekin olin pitkään työttömänä. Sain mitä mukavimman työpaikan. Määräaikainen työsuhde päättyi ja se vaikutti mielialaan. En toivo kenellekään samaa.

Mielialan pettämisen taustalla on sietämättömiä tunnetiloja, kuten pelkoa, ahdistusta, surua, vihaa, häpeää, syyllisyyttä tai avuttomuutta. Kun sietämättömät tunnetilat keventyvät, niin ihmisen vointi paranee. On myös syytä tiedostaa, että mielen hyvinvointiin voi liittyä traumaattisia kokemuksia.

Mainostamatta mitään lääkkeitä, lääkeyhtiötä ja tuotteita, sairauksiin on hyötyä kunnon unesta ja ravinnosta. Lääkityksellä ja tukijoukoilla on iso merkitys. Julkisten lääkärien lisäksi Forssassa voi hakeutua yksityiselle psykoterapeutille kertomaan tunteistaan. Tosin yksityissektorin palvelut ovat kalliita. Kaikilla ei ole varaa palveluun.

Forssassa toimii masentuneisuuteen, mielenterveyden häiriöihin ja mielen parantamiseen, kehittämiseen ja tukemiseen liittyviä yhdistyksiä. Mielenterveysyhdistys Mielikki ja Forssan seudun mielenterveysseura Mieli tekevät tärkeää työtä ihmisten hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi. Hykyssä on toimivat lasten-, nuorten- ja aikuistenpoliklinikat. Toivon itse kunkin ehtivän jonakin päivänä tutustumaan seurakunnan, Mielin ja Mielikin toimintaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic