Mielipiteet

Ikäihmisten kohtelusta

Forssan yhdyskuntalautakunta teki päätöksen ke. 20.2.2019 Paavolan palvelutalon tilan käytön taksoista. Koukuttajakerho, jota olen vetänyt 5 vuotta, on ollut kaikille osallistujille maksuton. Rahaa ei ole kerätty kenellekään, vetäjälle eikä ohjaajille opastamisesta. Kerho on neuvonut neulomisessa, virkkauksessa, kahvipussidisainissa, on tehty koreja, joutsenia, lautasten alustoja ym. sekä tehty tasokkaita hopeakoruja. Opastusta on saatu tölkkien ”nipsuista” ja tehty kolikkopusseja, koruja, olkalaukkuja ym. hauskaa. Lisäksi olemme luovuttaneet vanhusten hoitoloihin suuret määrät villasukkia, säärystimiä ja lapasia itse maksamistamme materiaaleista.

Kerho on toiminut monipuolisesti ja itseohjautuvana siten, että henkilö, joka osaa jonkin alueen, opastaa kurssin muodossa kaikkia halukkaita. Koukuttajien kerho on koostunut nuorista ja ikäihmisistä, 10–19 henkilöä kokoontumiskerralla 2-3 tuntia torstai-iltaisin. Kävijöitä on ollut 64 eri ihmistä viiden vuoden aikana ja eri puolelta Forssaa. Suurin osa osallistujista on ollut ikäihmisiä, mutta on nuoriakin käynyt hakemassa oppia eri osaamisalueista.

Tätä maksuun siirtymistä perusteltiin pienenä summana, 2h/ kerranviikossa kausimaksu on 50€. Kevät ja syksy yhdistettyinä on 100€. Kerran vko. 3h kausimaksu on 75€, kevät ja syksy yhdistettyinä 150€. Näin asia on, mutta kerhon vetäjänä olen suuresti pahoillani siitä, ettei Forssan kaupunki ole huolissaan ikäihmisten hyvinvoinnista, johon kuuluvat tapaamiset, aivotyöt oppimisessa, liikuntaa, käsillä tekemistä ja onnistumisista sekä mielen virkistyminen. Virikkeelliset yhdessäolot edistävät osaltaan mielenvirkeyttä ja uusien asioiden oppimista.

Forssan Lehdessä 19.2.2019 kerrotaan Forssan pakolaisille annettavan avustusosuuden olevan 2017, 135 759,81€. Vastaavasti summa nousi 2018, Forssan osuus oli 283 242,51€. Vuodessa Forssan osuus on noussut 147 482,70 €, siis 108,64 %. On varmasti ollut paljon tekemistä saada maahanmuuttajat kotoutumaan ja siirtymään työelämään. Toki ilman rahoitusta tämäkään ei onnistu, mutta omia ihmisiä ei tulisi syrjäyttää uusien tulokkaiden takia.

FSHKY on antanut ilmaiseksi kaikkien käyttöön Yhteisötalon, johonka Forssan kaupunkikin piilevinä veroina osallistuu.

Forssassa ei ikäihmisiä arvosteta, vaikka he ovat veronsa maksaneet ja elämäntyönsä antaneet Suomen hyväksi. Arvostamisessa on ollut viime vuosina kasvava unohduksen väre.

Voin vilpittömästi yhtyä Taisto Levon kirjoitukseen ”Ikäihmisten yksinäisyys” lukijan ääni -palstalla (FL 15.2.2019): ”Ikäihmisten aktiivisuus ja osallistuminen on avaintekijä yksinäisen ikäihmisen mielenterveyteen ja hyvinvointiin.”

Kyllä päättäjien, keski-ikäisten ihmisten ja nuorten tulee muistaa, että heistäkin tulee ikä-ihmisiä aikanaan. Heilläkin on edessään mahdollisuus olla ikäihmisiä ja syrjittyjä. Valitettavasti!

Aila LahtinenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic