Mielipiteet

Ikäihmisten muisti pätkii

Muistilappuja kannatta käyttää.

Joka kolmannen yli 60-vuotiaan muisti on heikentynyt. Puhutaan vanhuuden höperyydestä ja dementiasta. Kieli on köyhtynyt. Johtuneeko esim. somesta tai vastavasta? Jos ja kun kadulla vastaan tulee ”tuttu” ihminen. niin ei kehdata kysyä, että kukas sää olet? Naama on tuttu, mutta nimi on hukassa. Muisti palaa pätkittäin. Puolen tunnin kuluttua sen muistaa, mutta tilanne on silloin jo ohi. Kyllä harmittaa.

Vanhat asiat kyllä muistaa tarkasti. Lasten nimet, paikat ja tapahtumat, mutta uusien asioiden ja tapahtumien kanssa ajatus on hukassa.

Avaimet eivät ole paikassa, johon jätit. Kaupasta piti ostaa joku tavara, mutta vasta kotona muistat, mikä se oli. Tapahtumiin et muista mennä, ellet muista pistää aikaa ylös kalenteriin.

Kieli köyhtyy. Tärkeitä asioita kierretään muilla ilmaisuilla.

Sanotaan, että dementia on oire, ei erillinen sairaus.

Mikä muistiin auttaa? Kannattaa käyttää muistilappuja, ottaa huumori avuksi, aivovoimistella, pelata korttia, lukea paljon, täyttää sanaristikoita, harrastaa tietokilpailuja ja kirjoittaa.

Ystäväni kysyi ystävältään, että mitä kuuluu? Hän vastasi, että mikäs tässä. Öisin käyn usein vessassa ja päivisin muistelen ihmisten nimiä.

Elämä ei koostu niistä päivistä, jotka ovat menneet, vaan niistä jotka jäivät muistiin. (venäläinen ajattelija )

Keijo Wääri

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic