Mielipiteet

Mielipide: Ilmaisia juttuja globaaleille ryöstömarkkinoille – Miljoonilta ihmisiltä on viety heidän ammattinsa

Globaalit sähköiset markkinat ovat muuttaneet ansainnan logiikkaa.

Päätoimittaja Outi Lindqvist kirjoittaa (FL 2.7.) arvokkaasta aiheesta. Moni meistä saa toimeentulonsa luovasta työstä ja kirjoittaminen, kuvaaminen ja mediayhteiskunnassa eläminen on luovan työn leipäpuu.

Tai ainakin näin oli aikana, jolloin yliopiston suurin laitos kirjastoineen sijoittui Oulussa Kalevan kirjapainoon ja tapasin päätoimittaja Teuvo Mällisen sekä teknisen johtajan, myöhemmin kirjailijoiden liittoa johtavan insinöörin päivittäin. Oma sukunikin omisti maakuntalehden Itä-Savossa ja se siirtyi ensimmäisenä 1980-luvulla digiaikaankin Savonlinnassa. Kirjoitin Oulussa viiteen maakuntalehteen Teuvon ohjeitten mukaan säännöllisesti ja sieltä tuli palkkiona korvaus, jolla myös Mällinen oli aikanaan uransa käynnistänyt sittemmin ehkä arvostetuimpana päätoimittajanamme.

Hämeen lehdet eivät juttujani julkaisseet. Tänään toki ymmärrän syynkin. Se ei mairittele Lahtea tai Hämeenlinnaa. Yliopiston kampusalue puuttui. Eri medioihin on kirjoitettava eri tavalla, naistenlehtiin ei käy miesten lehtien tyyli. Tämän taas opin Mika Waltarin tavasta tienata leipänsä.

Oleellista on, että meille maksettiin, ei makseta enää. Pidän sitä maailmanhistorian suurimpana ryöväyksenä, kun mukana ovat kaikki sähköisten medioittemme ja sosiaalisen median välineet ja tänään myös niitä avustava robotiikka tekoälynä. Miljoonia ihmisiä ryövätään ja on viety heidän ammattinsa samalla, ei vähiten kirjailijoiden ja kuvataiteilijoiden. Näin silloinkin, kun seuraajia on googlaten miljardeja (Cluster art, Cluster policy, Cluster articles jne).

Kun kilpailu siirtyi globaaliksi ja mukana ovat jätit, silloin ansainnan logiikka muuttui. Itse edustan kuitenkin vanhaa koulukuntaa Outin tapaan ja syntymävuodestani johtuen. Sama pätee, vaikka kirjoittaessani eilen sijoittamisesta ja härkämarkkinoiden vaihtumisesta karhumarkkinoiksi. Ne ohjeet eivät maksa mitään hakien kotisivultani tai Facebookista. Jörn Donner muistelmiaan markkinoidessaan totesi, kuinka ”itseään saa lainata” jättämällä mainitsematta tekstejä ja niiden syntyä omista kirjoistaan ne siirrellen.

Itse edustan vanhaa koulukuntaa ja edellytän myös omien töitten mainitsemista etenkin kirjoina. korrekti tapa ja helpottaa lukijoita hakemaan lisää tietoja nykyisin sähköisistä kirjoistamme ja jälleen kerran ilman korvauksia.

Kun nämä globaalit jätit samalla markkinoivat töitämme, meillä suomalailla ei ole mitään syytä paheksua vallitsevaa käytäntöä, jossa fiksuimmat meistä kirjoittavat ja tekevät luovan työnsäkin roboteille ja keinotekoisen älyn avustamanakin. Kyse kun on samalla miljardeista lukijoistakin ja vain venäläisillä näyttää olevan varaa sulkeutua tämän globaalin maailman sähköisen viestityksen ulkopuolelle. Se on tämän ajan eurooppalaisen sodan hinta. Se on korkea.

Matti Luostarinen

Uusimmat

Fingerpori

comic