Mielipiteet

Ilmasto ahdistaa nuoria

Polkupyörät vaihtuvat nuorilla mopoihin ja mopoautoihin. Kuva: Toni Rasinkangas
Polkupyörät vaihtuvat nuorilla mopoihin ja mopoautoihin. Kuva: Toni Rasinkangas

Väitetään, että nuoriso kärsii ilmastoahdistusta. Vaan kuinkahan se nyt sitten on, kun tarttis itse tehdä jotakin?

Ei kelpaa aamulla ekologinen, ravitseva, halpa ja terveellinen kotimainen kaurapuuro, vaan pitää olla geenimanipuloituja, sokerihuurrettuja riisimuroja pikkuisessa muovipurkissa olevan tanskalaisen persikkajugurtin kanssa. Sitten illalla käydään ulkona kavereiden kaa syömässä kiinalaisesta riisistä tehtyä susia, joka on kääritty chileläiseen kassiloheen ja Amazonin sademetsästä raivatulla pellolla kasvatetusta soijasta tehtyä tofua, kun kotimaisen lihan syönti on niin epäeettistä.

Koulussakin on niin sikasurkeaa safkaa, että pitää hakea marketista cocista, energiajuomaa ja sveitsiläisiä välipalapatukoita.

Eihän nyt kukaan hiihdä murtsikkaa, vaan pitää lähteä trendikkääseen laskettelukeskukseen, jossa konevoima vie ylös ja painovoima tuo alas keinotekoisella tykkilumella. Ei myöskään huvita lenkkeillä ulkona, vaan pitää päästä kuntosaliin tai kesät talvet jäähalliin, jossa valtavat laitteet puskevat kylmyyttä energiaa säästämättä. Lukion pihassakin hupenevat polkupyörät ja ne vaihtuvat mopoihin, sähköpotkulautoihin ja mopoautoihin.

Luonnossa liikkuminen ja yleisurheilu on korvattu ostarissa hengailulla.

Ollaan kyllä hyvin huolissaan lento- ja laivamatkailun ilmastopäästöistä, mutta jos vanhemmat ehdottavat Kanarian matkaa, niin taatusti mennään. Tai jos lähdetään luokkaretkelle kruisailemaan ympyrää Tallinnan edustalle. Myöskään 400:n kilometrin kesämökkimatka omalla autolla ei rassaa yhtään, eikä siellä saunan lämmitys, moottoriveneily eikä grillaaminen.

Tiedostavat nuoret osoittivat myös mieltään, että lehmä ei ole mikään näyttelyesine, kun joku maajussi oli kuskannut oikean lehmän näytille keskelle stadia. Mutta yhtään ei mieltä osoiteta, kun kymmeniä tuhansia koiria kuskataan ympäri maata koiranäyttelystä toiseen.

Vaan älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä käsken.

Uusimmat

Fingerpori

comic