Mielipiteet

Ilmasto muuttuu

Ilmastonmuutos on tullut jäädäkseen myös meidänkin leveysasteelle ja se tuntuu nyt todella jokaisen kohdalla. Tämä on varmaankin alkua tai jatkoa piteneviin vuodenaikoihin, niin kuin olemme saaneet kuulla.

Mielenkiinnolla odotan, minkälainen on tuleva syksymme. Viime syksynähän satoi vettä todella rankasti, pitkään ja hartaasti.

Meidän pitää opetella varautumaan sään ääri-ilmiöihin. Meidän tulee löytää uudelleen toisemme ja yrittää auttaa toinen toisiamme selviytymään uusista vuodenajoista. Koville joutuvat ne kaupungeissa asuvat perheet, joissa on pieniä lapsia ja joilla ei ole mahdollisuutta lähteä nauttimaan uimarantojen vilvoittavista vesistä.

Nyt meidän on tultava toinen toistamme vastaan ja autettava niitä, jotka apua tarvitsevat. On kehiteltävä uusia toimintamuotoja, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisuus selvitä luonnon ääri-ilmiöiden aiheuttamista ongelmista. Kaupungistuminen kun on tuonut yksinäisyyden ihmisten elämään.

Ilmastonmuutos liitettynä köyhyyteen lisää väkisinkin ihmisten pahaa oloa. Perheet tarvitsisivat tukea ja ymmärrystä, inhimillisyyden olisi ihmisten keskuudessa ehdottomasti lisäännyttävä. Esimerkkinä olkoon vanhempien väsyminen lastensa kanssa. Usein lastensuojelu tulee apuun, kun vähävarainen äiti väsyy esimerkiksi nyt kuumuuden keskellä ja pyytää apua. Lapsia on tietenkin autettava, mutta perhe tarvitsee kokonaisvaltaista apua, ei pelkästään lapsi!

Näin helteillä ei ole kenelläkään helppoa, mutta pienikin arjen apu pelastaa monen lapsiperheen ja myös yksin asuvan vanhuksenkin päivän.

Kukaan meistä ei tiedä, minkälainen syksy ja talvi meillä on edessä. Miten vesi riittää ja mitä tuhoja liiallinen kuivuus metsäpaloineen on saanut aikaan ympäristössämme. Toivotaan, että selviämme yhdessä luonnon meille asettamista haasteista.

Birgitta Wulf


Uusimmat

Fingerpori

comic