Mielipiteet

Ilmastokeskustelu harhateillä

Niin ihmiset kuin autotkin tuottavat hiilidioksidipäästöjä. Kuva: Markku Tanni

Varsinkin Suomessa kasvihuonepäästöistä on syytetty pääasiassa yksityisautoilua, metsien hoitoa ja kotieläintuotantoa. Toki kivihiilikin on mainittu, mutta sen vaikutuksia on yritetty lakaista ison maton alle pääkaupunkiamme johtavien puoluepoliitikkojen toimesta.

Tiede-lehden artikkelin (numero 9/2006) mukaan neljän ihmisen keskimääräinen uloshengitys tuottaa yhtä paljon hiilidioksidia kuin yksi bensiiniauto keskivertokulutuksella, jos ajetaan 20 000 kilometriä vuodessa, Suomessa vastaten 1,3 miljoonan piiloauton verran lisäpäästöjä! Ihminen tuottaa 1 litran minuutissa hiilidioksidia ja urheilijat melkein jopa 3 litraa! Maailman väkiluku on noin 7,5 miljardia, siis minuutissa saman verran puhalletaan litroina hiilidioksidia ulos, mikä vastaa 7,5 miljoonaa kuutiometriä/minuutti!

Jotain kai pitäisi tehdä, että ihmiset saisivat käyttöönsä elämiseen tarvittavan puhtaan hengitysilman. Tuo asia tulisi nostaa esille ilmastoneuvotteluissa ja korostaa että Suomen pieni ja edelleen aleneva väestömäärä on ehkä suuri ilmastoteko. Maailman väestöstä Suomen väkiluku vastaa 0,073%. Väkirikkaita maita tulisi sanktioida ilmastoneuvotteluissa patistaen heitä väestönkasvun rajoittamiseen ja Suomen tulisi saada hyvitystä, koska pienen väkimäärämme ennustetaan yhä laskevan. Hiilidioksidipäästöistä eroon pääseminen on siis täyttä utopiaa niin kauan kuin ihmiset ja muut luojan luomat elolliset eläimet maapalloamme asuttavat.

Puhuttaessa lento- maa- ja laivaliikenteen saastuttavuudesta keskitytään vain henkilömatkustamiseen ja unohdetaan tarkoituksella tavararahdin merkitys, koska se on pääoma- ja poliitikkopiirien suojeluksessa. Toki tänä päivänä tavallinenkin kansa tilaa paljon esim. netin kautta kuplamuoviin käärittyä ja pahvilla peitettyä rihkamaa, joka monen koukeron kautta maailmalla kiertäessään aiheuttaa valtavat hiilijalanjäljet.

Vertailuksi, että maailman väkiluku on 60-vuodessa kasvanut noin 2,5-kertaiseksi! Eri mieltäkin saa olla esitetystä tieteellisestä päästöteoriasta, jonka tiede sen on hienosti toteamana tuonut esille!

Matti Hirvonen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti