Mielipiteet

Ilmastonmuutos on fakta ja Suomi on maailman kaikkien maiden kanssa valtavan katastrofin partaalla

Britannian pääministeri Boris Johnson avaamassa Glalagow'n ilmastokokousta. Kuva: ROBERT PERRY
Britannian pääministeri Boris Johnson avaamassa Glalagow'n ilmastokokousta. Kuva: ROBERT PERRY

Forssan Lehdessä 1.11.2021 julkaistu kirjoitus ”Ammutaanko tykillä hyttystä?” vaikuttaa puhtaalta trollaukselta etenkin, kun kirjoittaja huutelee kertomatta nimeään. Tästä huolimatta vastaan nimimerkille ”Kohtuus kaikessa”.

Kyllä, Suomi on maailman kaikkien muiden maiden kanssa valtavan katastrofin edessä, ellei ilmastonmuutosta ja siihen kytkeytyvää lajikatoa saada nopeasti (vuosikymmenten aikajänteellä) hillittyä. Tämä ei ole mielipide, vaan tuhansien tiedemiesten tuottamaan vertaisarvioituun tietoon perustuva fakta. Maailman tunnetusti mittavasta asevarustelusta huolimatta sellaista tykkiä, jolla nämä ongelmat saataisiin ammuttua alas, ei ole vielä keksitty.

Ilmasto- ja ympäristöhätätila on todellisuutta, vaikka miten yrittäisi pistää päänsä pensaaseen. Elokapina on oikealla asialla.

On toki helppo löytää maailmalta esimerkkejä siitä, miten ympäristöä jossakin päin kohdellaan piittaamattomasti, mutta ei tarvitse perehtyä kuin Itämeren historiaan ja nykytilaan tai Kainuun luonnossa tapahtuneisiin muutoksiin, kun tajuaa, ettei suomalaisella maataloudella tai kaivostoiminnalla ole kovinkaan paljon aihetta rintansa röyhistelyyn.

Kannattaa muistaa, että ihminen – yhtenä lajina muiden joukossa – on täysin sataprosenttisesti luonnon ekosysteemeistä riippuvainen. Luonto on pärjännyt menneiden aikojen ilmastonmuutoksissa ja muissa mullistuksissa hienosti ilman ihmistä ja hänen ”hoitamistaan”. Näin tulee olemaan tulevaisuudessakin.

Mutta jos lähdetään siitä, että meidän, meidän lastemme ja lastenlastemme edes kohtuullinen elämä tällä planeetalla olisi tulevaisuudessa mahdollista, on tärkeää ja hyvä asia, että kaikki mahdolliset tiedotusvälineet tuottavat uutisia niin Suomen kuin muunkin maailman ympäristön tilasta. Toivon hartaasti, että mahdollisimman monet altistuvat näille tiedoille, joita muiden muassa Glasgow’n ilmastokokous alkaneen viikon aikana viestittää.

Uusimmat

Fingerpori

comic