Mielipiteet

Ilmastoratkaisuissa yksipuolisuutta

Suomessa on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta, mutta estämisen keinot ovat olleet kovin yksipuolisia ja sinisilmäisiä.

Viittaan Ylen keskusteluun 8.10, tämä pani miettimään vastauksia päästöihin ja ilmasto-ongelmiin. Kolmen henkilön haastatteluryhmästä, Juhani Damski nousi ajatuksissaan yläpuolelle muiden, pidin hänen esityksestään. Hän esitti mm. julkisen liikenteen aikaansaamista kaikkialle. Ahvenanmaallahan on jo ilmainen julkinen liikenne.

Olen itsekin täällä Forssassa pitänyt esillä julkisen liikenteen parantamista, tuloksetta. Julkinen liikenne vähentäisi omien ajoneuvojen käyttöä, ja haitallisia päästöjä olisi huomattavasti vähemmän. Rautatieyhteys Hki-Forssa-Pori vähentäisi osaltaan ruuhkia ja päästöjä Helsingin suunnassa. Tämä edesauttaisi myös taloudellisten toimintojen siirtymistä Hki-Forssa-Pori -suuntaan.

Toinen keskustelija valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaisi toisin hoitaa rahalla tämän asian. Näin hän esitti: nostetaan veroja päästöautoille ja siirrytään sähköautoihin nopeasti, tämä oli myös joidenkin keskustelijoiden mielipide. Tällä hetkellä mietityttää, kuka tässä tilanteessa vanhat autot ostaisi. Sähköautot ovat kalliita ja autokannan nopea muuttaminen on epätaloudellista autojen omistajille. Akkujen raaka-aineet mm. litium on kallista.

 

Valtion tulisi ensiksi miettiä, miten sähkön siirto saataisiin takaisin Carunalta. Sähkön kulutus on voimakkaassa nousussa. Suomen olisi järkevää hankkia myymänsä sähkön siirrot omistukseensa. Sähkön siirtohinta on kalliimpi kuin sähkön tuottajahinta. Joku aikaisemmin kysyikin, kuka myi sähkön siirron Australian suuntaan Carunalle? Se oli Kataisen hallitus, joka myi sähkölinjat ulkomaille. Voimasuhteet olivat tuolloin: Kok 6, SDP 6, RKP 2, Vihr 2, Vas 2 KD 1.

Aito huoli ilmaston muutoksesta tarkoittaa sitä, että, vähitellen lopetetaan kaikki toiminta joka tuottaa saasteita ilmanlaatuun. Esimerkkinä mainitakseni moottoriurheilu, kilpa-autoilu (formulat, rallit, ja moottoripyöräilyt), laivaristeilyt, turha lentoliikenne, ilotulitukset, massasotaharjoitukset ym.

 

Valitettavasti taloudellinen realismi on tämä: Suuria fossiilisia luonnonvaroja omistavat valtiot eivät paketoi maarikkauksiaan vaan hyödyntävät niitä loppuun saakka. Samanaikaisesti vielä nytkin etsitään kuumeisesti uusia valtauksia ympäri maailmaa.

Yksilötasolla ylemmissä tuloluokissa olevien suurkulutusta ei voida estää lisäveroilla, ”hiilijalanjälki” ei muuttuisi. Eliitin kulutus perustuu pääosin kattaviin luontaisetuihin, joiden kustannukset lopulta sisältyvät tuotteiden hintoihin, meidän tavallisten kuluttajien maksettavaksi. Verotusteitse saasteongelmien ratkaiseminen ei kohtelisi kansalaisia tasapuolisesti.

On tärkeätä huomioida, että todella suuria ilmaston muutoksia on ollut aikaisemminkin. Huippuvuorilla ja Pohjoisella napaseudulla on runsaasti kivihiiliesiintymiä, näiden muodostuminen edellyttivät kovia lämpöarvoja ja nyt ne ovat ikuisen jään peitossa. Jääkausia on ollut useita ennen aikaamme ja kaikki ovat sulaneet aikanaan ilman ihmisen vaikutusta. Tiede on todennut muillakin planeetoilla samanlaisia muutoksia kuin maapallolla, vaikka siellä ei ole ihminen ollut vaikuttamassa.

Ilmasto- ja sähköistämispäätökset vaatisivat vielä runsaan aikalisän.

Aila Lahtinen

Forssa

Uusimmat

Fingerpori

comic