Mielipiteet

Ilmastoväitteille kuluttajansuoja

Lentäminen tuhoaa ilmastoa. Kuva: FRANCIS R. MALASIG
Lentäminen tuhoaa ilmastoa. Kuva: FRANCIS R. MALASIG

Tällä hetkellä maassamme rehottaa villisti kulttuuri, jossa maailmakatsomuksia, tuotteita ja palveluita markkinoidaan ilmasto- ja ympäristöystävällisinä vailla minkäänlaisia tutkittuun tietoon perustuvia faktoja. Tavoitteena on vain tehdä voittoa, ja ilmaston ympärille luotuja uhkakuvia käytetään härskisti hyväksi.

Kasvisruokaa markkinoi eräs järjestö vuosisadan ilmastotekona. Kaukomailta rahdatut kasvikset ja hedelmät kuitenkin usein tuottavat päästöjä, tuhlaavat vettä ja kuormittavat ympäristöä enemmän kuin kotimaisella nurmella ja viljalla tuotettu eläinperäinen ravinto. Maidon korvikkeeksi kehitellyillä soija-, riisi- ja kauramaidoilla, kermoilla ja jogurteilla on usein iso hiilijalanjälki.

Kaupparyhmätkin näyttävät olevan melkoisia selvännäkijöitä. Kehittelevät erilaisia ilmastolaskureita, vaikka eivät edes tiedä myymiensä tuotteiden raaka-aineitten alkuperää. On kuulemma mahdotonta saada selville pitkissä prosessoitujen tuotteiden elinkaarta. Myös autoja on myyty päästöhuijausten voimalla.

Kovin huvittavalta tuntuu myös erään matkayhtiön toiminta. Luopuvat liharuuan tarjoamisesta lennoilla ilmaston säästämiseen vedoten. Sitran tutkimusten mukaan lentäminen tuhoaa ilmastoa jopa 5 kertaa enemmän suhteessa autoiluun, koska yläilmoissa lentokoneista aiheutuu hiilidioksidipäästöjen ohella myös vesihöyry-, typpioksidi-, rikkioksidi-, hiilivety-, häkä – ja pienhiukkaspäästöjä. Jos tuo matkayhtiö haluaisi päästöjä tosissaan suitsia, niin sen kannattaisi lopettaa lentomatkailu ja perustaa suomalaista lihaa käyttäviä ravintoloita.

Takavuosina markkinoitiin terveysväittämiin perustuen ihmisille monenlaisia humpuukituotteita ja -palveluita. Tuo ihmisten harhaanjohtaminen saatiin hyvin kuriin lainsäädännöllä ja rangaistusten uhalla. Lainlaatijoilta vaadittaisiin nyt samanlainen ryhtiliike. Ilmastoystävällisyyden markkinointi saisi perustua ainoastaan tutkittuun tietoon.

Totuuden puhuminen koituu kuitenkin lopulta kaikkien hyödyksi! Jos ympäristöjärjestöt, vihervasemmisto tai joku muu taho on asiasta eri mieltä, niin perustelkoon kantansa.

Kuluttajasuoja olisi tarpeen kuten tuttu sanontakin: rehellisyys perii maan!

Uusimmat

Fingerpori

comic