Mielipiteet

Inhimillinen tekijä

”Se on niin inhimillistä” Ymmärtäväinen lausahdus peittää alleen niin pienet kuin suuretkin asiat.

Kunta. Oma kunta on useimmille meistä tärkeä. Kuntalaiset harvoin esittävät kuntaliitoksia. Kilpailu naapurikunnan kanssa on jokapäiväisissä puheissamme.

Oman nostaminen ja toisen väheksyminen, jopa mollaaminen on edelleen tätä päivää. Rajat ovat ihmiselle tärkeitä.

Seutukunta. Kun omat rahkeet ei riitä, katse kääntyy naapuriin. Yhteistyö lähellä olevien kanssa on helpompaa. Historiallisesti parisuhteet ja sukulaisuus muodostuivat seutukunnittain.

Maakunta. Läänit ja maakunnat ovat sukulaisia. Nyt käydään sotaa hallinnon rajoista. Rauhan aikaa saa hallinnon uudistamisessa valitettavasti odottaa.

Kun uusi asento maakuntahallinnossa, terveydenhuollossa ja kansalaisia koskevassa asioinnissa joskus saa päätöksensä, alkaa uusi hillitön jälkipeli.

Valtakunta. Kansa tottelee, ulkopuolinen uhka yhdistää ja hetkellinen hurma urheilussa saa kansakunnan kaduille. Oma kunta, seutukunta ja maakunta jää sivuseikaksi ja siniristiliput liehuvat.

”Se on niin inhimillistä” Jokainen meistä elää oman totuutensa keskipisteessä ja Maslowin tarvehierarkian määrittelyn mukaan ensisijaisesti pyrkii pysymään hengissä, hakemaan turvaa, tyydyttämään sosiaalisia tarpeitaan ja pätemään.

On siis inhimillistä, että meitä motivoi ja ohjaa oman elämämme tilanne. Onnellisia ovat ne, joilla elämä on mallillaan ja saavat toteuttaa omia ajatuksiaan vailla vallanhalua, pakkoa ja pätemisen tarvetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic