Mielipiteet

Inhouse-yhtiö on kunnan kumppani

Tammelan yrittäjäkunnanvaltuutetut ottivat 22.4.2020 Forssan Lehdessä kantaa inhouse eli kunnallisen osakeyhtiön toimintaan. Kunnallisen osakeyhtiön, tässä tapauksessa Loikun, omistavat kunnat tai kuntayhtymät. Loikun omistajina ovat Forssan ja Someron kaupungit, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä ja Humppilan kunta. Yhtiön toimintaa ohjaa yhtiön hallitus, johon pienosakkaat ovat yhdessä sopineet oman edustajansa.

Yhtiön henkilöstö on siirtynyt vanhoina työntekijöinä omistajayhteisöiltään ja heidän työsuhteensa ehdot (AVAINTESin pitkät lomat, KEVA) vastaavat kunnan henkilökunnan vastaavia. Kunnallisen osakeyhtiön henkilöstökulut ovat huomattavasti yksityisen yrityksen henkilöstökuluja korkeammat.

On väärin ajatella, että kunnallinen osakeyhtiö on yrittäjän vihollinen. Kunnallinen osakeyhtiö osaa parhaiten palvella kunnan eritysosaamista tarvitsevaa toimintaa, kun sen henkilökunta on aiemmin toiminut osana kuntaa. Kunnallinen osakeyhtiö ei aktiivisesti valtaa markkinoita yksityisyrittäjiltä, vaan on valmis tuottamaan palveluita seutukunnan kunnille omilla osaamisalueillaan, kun kunnan henkilöstöä eläköityy tai kunta muutoin näin päättää.

Kunnallisen osakeyhtiön kilpailua markkinoilla on estetty hankintalain määräyksissä määrittämällä maksimirajat, joiden sisällä nk. ulkoisen myynnin tulee pysyä (5 % liikevaihdosta, korkeintaan 500 t€).

Inhouse-yhtiö voi olla paikallinen tai valtakunnallinen. Paikallisessa yhtiössä omistajien ääni kuuluu välittömästi ja asioista on helppo neuvotella. Yhdessä toimimalla, tuottaessamme palvelua omistajakunnillemme ja kuntayhtymille, luomme lisää toimintavarmuutta kaikille palvelun käyttäjille ja käytämme hyväksi sen erityisosaamisen, mitä kunnille palvelun tuottaminen vaatii.

Mikäli inhouse-yhtiön tuottama palvelu on laadukasta ja kustannukset järkevällä tasolla, pelkästään inhouse-inhon tai Forssa-pelon ei tulisi olla järkevien ratkaisujen esteenä, näin mietin tammelalaisten työllistäjänä ja yhtenä monista Tammelaan veronsa maksavista loikulaisista.

Uusimmat

Fingerpori

comic